Hlavní obsah

Pivnímu koncernu AB InBev klesl zisk. Projevily se horší prodeje v Brazílii

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší světový pivovarnický koncern Anheuser-Busch InBev (AB InBev) zažil poprvé za devět let od svého vzniku pokles zisku. Informovala agentura Reuters. Negativní dopad měl hlavně prudký propad prodeje piva v Brazílii, kterou zmítají ekonomické problémy. Brazílie přitom představuje pro AB InBev druhý největší trh.

Článek

Čistý zisk AB InBev ve čtvrtém čtvrtletí klesl na 400 miliónů dolarů (zhruba 10,3 miliardy korun), oproti 2,29 miliardám (58,7 miliardy korun) za stejné období předchozího roku.

Tržby ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly oproti předchozímu kvartálu o 0,2 procenta na 14,2 miliardy dolarů (zhruba 364,2 miliardy korun).

Brazílie se již dva roky potýká s recesí. V jejím důsledku se propadla kupní síla obyvatel, která se projevila prudkým poklesem prodeje. V důsledku poklesu kurzu tamní měny se navíc koncernu zvyšují i náklady.

Společnost AB InBev je mimo jiné výrobcem značek Stella Artois, Corona nebo americký Budweiser. V loňském roce došlo k fúzi s koncernem SAB Miller. Aby AB InBev vyhověl požadavkům evropských regulatorních orgánů, prodal část evropských pivovarů SAB Milleru včetně Plzeňského prazdroje japonské skupině Asahi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám