Hlavní obsah

Philip Morris nad 16 500 Kč

Právo, Bedřich Choděra

Dopolední růst na pražské burze vystřídala odpolední korekce. Zisky však byly dostatečné, aby u většiny titulů byla celková bilance kladná. Akcie kutnohorského výrobce cigaret Philip Morris posílily téměř o tři stovky korun.

Foto: Zlaté jablko
Článek

 "Titul těží z příznivého vlivu slabého dolaru a investoři zřejmě zohledňují blížící se dividendu," uvedl Vladimír Vávra na stránkách Patria Finance. Philip Morris zpevnil o 1,60 procenta na 16 648 Kč.

Nejvíce se však ve středu obchodovalo s akciemi ČEZ. Tyto cenné papíry posílily o 0,88 procenta na 333,70 Kč a naznačují tak návrat k maximu těsně pod úroveň 340 Kč. Erste Bank zpevnila o 0,50 procenta na 1214 Kč, Komerční banka ale oslabila o 0,15 procenta na 3241 Kč, ačkoliv v průběhu dne vystoupila nad 3265 Kč.

Kladný přírůstek zachránila Zentiva, která dosáhla nejlepší ceny kolem 722 Kč. Nakonec posílila jen o 0,24 procenta na 717 Kč.

Index PX 50 vzrostl o 0,42 procenta na 1019,5 bodu.

Energetická společnost ČEZ nabídne minoritním akcionářům společnosti Škoda Praha odkup akcií. Konkrétní nabídka bude zveřejněna pravděpodobně do konce ledna 2005. ČEZ se stal majoritním vlastníkem Škody Praha v lednu, kdy jeho podíl ve firmě vzrostl na 68,88 z původních 29,8 procenta.

Evropské akcie ve středu silně kolísaly, nakonec však ztrácely po novém oslabení dolaru na novou rekordní úroveň. Ten ve středu oslabil na 1,340 dolaru za euro a prohloubil tak vrásky exportérům na dolarové trhy. V předchozí den měnový výbor americké centrální banky zvýšil základní úrokovou sazbu o 25 základních bodů na 2,25 procenta, tedy výše než v Evropské měnové unii.

Trh tento krok očekával, dolar ale na zvýšení sazeb reagoval poklesem. V růstu mu bránil obsah sdělení centrální banky, která považuje nynější růst ekonomiky za dostatečně mírný, čímž naznačila, že nemá v úmyslu další zvyšování úroků zrychlit.

Devizový trh spekuluje, že pád dolaru bude dále pokračovat a slabší měna pomůže vysokému vládnímu deficitu USA. Americké výrobky se nyní ve světě lépe prodávají, dovoz je dražší. To se však netýká levného čínského zboží, které zaplavuje svět, pevný poměr mezi čínskou a americkou měnou dále zlevňuje čínské zboží například i v Evropě. Japonsko se zpevňování měny vůči dolaru brání masivními nákupy amerických vládních cenných papírů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám