Hlavní obsah

Pětistovku denně dostanou i eseróčka, schválila vláda

Novinky, ČTK, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Malé společnosti s ručením omezeným postižené šířením koronaviru budou mít nárok na jednorázový příspěvek 500 korun denně. V pondělí to schválila to vláda. Novinkám to potvrdil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček

Článek

„Bude to podpora pro s.r.o., kde jsou dva společníci nebo jeden společník a osoby blízké. Bude to manžel nebo partner, děti nebo rodiče, a i oni dosáhnou na podporu. Je to podpora tzv. rodinných firem,” uvedla na tiskové konferenci po jednání vlády ministryně financí Alena Schillerová.

Aby firma na peníze vyplácené za období od 12. března do 8. června dosáhla, musela existovat před 12. březnem 2020. Celkem by měla být podpora ve výši 44 500 korun.

Podmínkou je minimální obrat. „Minimální obrat je stanoven na 180 tisíc ročně, což je zhruba 15 tisíc měsíčně,” doplnila Schillerová s tím, že očekává, že o peníze požádá až 200 tisíc z nich.

V původních vládních návrzích podpora pro tyto společnosti nebyla a podnikatelé to hodně kritizovali. O finanční bonus žádala i opozice.

Dlouhý: Pokud si živnostník založil s. r. o., má smůlu, 25 tisíc nedostane

Ekonomika

Podpora je tak stejně vysoká jako peníze, které dostávají lidé pracující jako OSVČ.

Návrh by měla ve stavu legislativní nouze ještě posoudit Poslanecká sněmovna. Příspěvek by měla stejně jako u OSVČ vyplácet finanční správa a forma žádosti bude stejná jako ubonusu pro OSVČ.

Finanční správa začne žádosti přijímat po nabytí účinnosti zákona, což ministerstvo financí očekává během příštího týdne. Žádost na finanční úřad lze podat nejpozději do 60 dnů po skončení bonusového období.

Příspěvek je určen pro společnosti s.r.o. s nejvýše dvěma společníky, kde o podporu mohou požádat oba. Může být i více společníků, kteří ovšem musejí být v přímém příbuzenském vztahu. V takovém případě mohou o podporu požádat všichni. Stejně jako u podpory OSVČ nesmí být žadatel současně zaměstnancem účastným na nemocenském pojištění a nesmí na sebe v daném období čerpat státní podporu zaměstnanosti, tzv. kurzarbeit.

Reklama

Výběr článků

Načítám