Hlavní obsah

Pět měsíců před brexitem: Z 236 mezinárodních smluv má Londýn předjednaných 14

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké Británii se zatím podařilo předjednat pouhých 14 z 236 mezinárodních smluv, které bude muset znovu uzavřít poté, co přestane být členem Evropské unie (EU). Informoval o tom deník Financial Times. Londýnu se přitom povážlivě krátí čas, do brexitu zbývá jen pět měsíců.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Článek

EU, a tedy prozatím i Británie coby její člen, má uzavřené dohody celkem se 168 zeměmi. Klíčové jsou pro Londýn především dohody o volném obchodu, které EU uzavřela se 40 zeměmi, včetně Kanady, Japonska, Jižní Koreje a Mexika.

Ostatní z 236 smluv se týkají i dalších oblastí, například práv aerolinek na vzlet a přistání na zámořských letištích, finančnictví, jaderné energetiky nebo rybolovu.

Jak uvedl právní expert v rozhovoru s Financial Times, některé země mohou v brexitu vidět příležitost k přepracování dohod, aby od Británie získaly víc. Podoba těchto dohod podle něho také může záviset na budoucích vztazích Británie s EU.

Británie by mohla získat více času ke sjednání smluv, pokud se jí podaří s EU uzavřít dohodu o brexitu obsahující přechodné období do března 2019, připomíná Financial Times.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám