Hlavní obsah

Pěstitelé: letos bude málo vánočních stromků

PRAHA

Podle některých pěstitelů může být před letošními Vánocemi na tuzemském trhu málo vánočních stromků. Důvodem jsou jak loňské povodně a letošní sucha, tak i například velké množství vykácených stromků v loňském roce. Naopak u kaprů údajně podobná situace nehrozí.

Foto: internet

Někteří pěstitelé tvrdí, že vánočních stromků bude letos méně než v předešlých letech.

Článek

"Letošní nedostatek vánočních stromků může mít tři důvody. A to loňské povodně a letošní sucha, která se podepsala na množství a na kvalitě stromků, a také nadměrný odběr maloobchodníků před loňskými Vánocemi," řekl David Děták ze společnosti Canadian Trees s.r.o, která dodá na vánoční trh zhruba 80 tisíc stromků.

Především borovice

Počet pokácených stromků před minulými Vánocemi údajně přesáhl téměř dvojnásobně poptávku trhu. Podle jiných pěstitelů by se letošní nízká nabídka stromků měla týkat především borovic.

"Důvodem jsou hlavně letošní houbovité choroby," sdělil šumavský producent František Valdman. Velkoobchodní ceny borovice lesní se v současnosti pohybují mezi 110 a 130 Kč za kus, u smrku stříbrného a jedle se šplhají ke 200 Kč. Nejvíce se ceny velkododavatelů liší u smrku - od 90 do 150 Kč.

Kaprů bude dost

"Ryb bude dostatek. Na trh se před Vánocemi dostane stejně jako vloni asi 7600 tun živých kaprů, což představuje zhruba polovinu z celoroční produkce," řekl ředitel Rybářského sdružení České republiky Václav Šilhavý.

"Před povodněmi byla přesto předvánoční nabídka asi o 1000 tun kaprů vyšší," dodal. Velkododavatelé nabízejí kapry I. třídy od 60 do 70 Kč za kilogram. U výběrových kaprů (nad 2,5 kg) je cena o pět až sedm korun vyšší. Už dnes je možné si objednat vánočního kapra přes internet. Jeho přímý prodej na ulici by měl začít asi týden před Štědrým dnem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám