Hlavní obsah

Penzijní reforma rozkládá Věci veřejné, zvažují zdanit hazard

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rostoucí kritika koaliční verze důchodové reformy rozkládá véčkaře. Podle poslance Stanislava Humla neexistuje mezi zákonodárci Věcí veřejných na vyjednané reformě shoda.

Foto: Petr Horník, Právo

Vít Bárta (VV) se svým stranickým kolegou a dopravním expertem Stanislav Humlem

Článek

„Cítím, že v klubu důchodová reforma stále není vydiskutovaná. Ani není přijato závazné usnesení, které by ji jednoznačně schválilo. Vnímám to tak, že naši vyjednavači mají oprávnění dál jednat,“ řekl Právu.

A v případě, že se bude znovu otevírat penzijní reforma, chtěly by Věci veřejné prosazovat jako jeden ze zdrojů financí zdanění hazardu. Právu to řekl poslanec VV Josef Novotný. Podle něj by takový krok mohl okamžitě do rozpočtu přinést až sedm miliard korun navíc.

Přestože se řeklo, že se Pandořina skříňka nebude otevírat, tak diskuse nad penzijní reformou bude pokračovat. Na páteční poradě ekonomických expertů VV zazněla úvaha, že se do diskuse zapojí véčka zdaněním hazardu a okamžitým odstraněním všech výjimek před tím, než se připraví nový zákon o loteriích
poslanec VV Josef Novotný

„Přestože se řeklo, že se Pandořina skříňka nebude otevírat, tak diskuse nad penzijní reformou bude pokračovat. Na páteční poradě ekonomických expertů VV zazněla úvaha, že se do diskuse zapojí véčka zdaněním hazardu a okamžitým odstraněním všech výjimek před tím, než se připraví nový zákon o loteriích,“ řekl Právu Novotný. Dodal, že na úterním jednání klubu VV poslanci jednohlasně vyslovili nápadu podporu.

"Dvě mouchy jednou ranou"

Podle něj tak lze zabít dvě mouchy jednou ranou: získat peníze na důchodovou reformu a vystavit účet hazardu. Ostatně boj proti hazardu mají véčka i ve volebním programu.

„Jak máme vysvětlovat, že úlevy hazardu jedou dál, zatímco díky legislativní nouzi jsme přijali reformy za měsíc? Už se sáhlo na stavební spoření, sociální dávky, DPH. A hazard se tu směje. Jeho zdanění by byl dobrý signál veřejnosti. Pro mě jde o stěžejní záležitost spolupráce s koalicí. Pokud odstranění výjimek nebude letos vyřešeno, nebudu hlasovat pro drakonické reformy,“ pohrozil Novotný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám