Hlavní obsah

Penam z Agrofertu se znovu snaží koupit pekárny United Bakeries

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Penam z koncernu Agrofert opět usiluje o získání jediného akcionáře čelního českého výrobce pečiva United Bakeries, společnost UB Holding, ovládanou lucemburskou rodinnou firmou Moulins de Kleinbettingen. Penam o tom informoval v pátek, cenu transakce nezveřejnil. Nákup bude posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Penam se firmu pokoušel koupit již v roce 2010.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo společnosti Agrofert na pražském Chodově.

Článek

Koncert Agrofert, do nějž Penam spadá, je zaparkován ve svěřenských fondech premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli zákonu o střetu zájmů.

Agrofert se již jednou o nákup snažil v roce 2010, z fúze však nakonec sešlo a neuskutečněná transakce měla soudní dohru.

Agrofert tehdy zaplatil zálohu 100 miliónů korun, jenže v roce 2013 spojení padlo. Transakci sice schválil ÚOHS, odmítl ji ale schválit slovenský antimonopolní úřad. Agrofert pak po pekárnách požadoval vrácení stomiliónové zálohy. Loni v dubnu rozhodl Vrchní soud v Praze, že United Bakeries musí Agrofertu zálohu vrátit, a to i s úroky.

United Bakeries se dovolaly k Nejvyššímu soudu, letos v létě ale své dovolání stáhly. Nyní Agrofert kupuje pouze českou společnost.

United Bakeries vyrábí pečivo například pod značkami Delta, Odkolek nebo Cerea. Penam v ČR provozuje 11 pekáren a čtyři mlýny, převážně na Moravě. Loni měl tržby 3,6 miliardy korun. United Bakeries má více než 1000 zaměstnanců pracujících ve 13 pekárnách v různých částech ČR, většina výrobních kapacit je v Čechách. Za loňský rok firma vykázala tržby 2,2 miliardy korun.

Loni v lednu pekárny United Bakeries ovládla přes své firmy lucemburská Moulins de Kleinbettingen, která již dříve část akcií United Bakeries držela. Předtím pekárny ovládali bratři Jaroslav a Marko Paříkovi.

Babiš ve svých svěřenských fondech figuruje jako takzvaná obmyšlená osoba, respektive beneficient. I když tedy firmy formálně nejsou jeho majetkem, zisk mu podle právníků může plynout i nadále.

Reklama

Výběr článků

Načítám