Hlavní obsah

Penam přijde o stamilionovou dotaci na linku na toustový chléb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Penam spadající pod holding Agrofert ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše (ANO) bude muset vrátit stamilionovou dotaci, kterou dostala na linku na toustový chléb. Podle ministerstva nebyl projekt dostatečně inovativní, aby splňoval podmínky udělení dotace.

Foto: Profimedia.cz

Logo Penamu

Článek

Ministr průmyslu Josef Síkela (STAN) již dříve avizoval, že pokud se ukáže neoprávněnost dotace, bude ji po firmě vymáhat.

„Posudky, které jsou klíčové pro rozhodnutí o oprávněnosti dotace pro Pekárnu Zelená louka, poskytla Komise v reakci na můj dopis. Podklady nás přesvědčily o tom, že je namístě přistoupit k odnětí dotace pro tento projekt,“ uvedl Síkela.  Proces odnětí dotace bude nicméně dlouhý.

Penam o evropskou dotaci požádal v roce 2016, a to z operačního programu garantovaného ministerstvem průmyslu a obchodu. Tentýž rok dotaci společnost získala.

Ministr Síkela si chce posvítit na dotaci pro Penam na výrobu toastů

Ekonomika

Úředníci z Bruselu v závěrečné auditní zprávě ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše nicméně potvrdili, že projekt v Pekárně Zelená louka ze skupiny Penam nebyl inovativní, tudíž společnost neměla dotaci získat a české úřady mají projekt zrušit.

Brusel tehdy také poznamenal, že podobný toustový chléb vyráběla německá společnost Lieken AG už v roce 2013, když se stala členem holdingu Agrofert, který má od roku 2017 český premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli zákonu o střetu zájmů zaparkovaný ve svěřenských fondech.

Stomilionovou dotaci na toasty stát od Penamu stále nevymáhá

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám