Hlavní obsah

Pece na peníze. Nové továrny Tesly prodělávají miliardy, přiznal Musk

Nedávno nově otevřené továrny amerického výrobce elektromobilů Tesla jsou momentálně „pecemi na peníze“. Prohlásil to šéf automobilky a nejbohatší muž světa Elon Musk. Továrny v Berlíně a texaském Austinu strádají kvůli nedostatku baterií a narušení dodávek v Číně.

Foto: Aly Song, Reuters

Generální ředitel Tesly Elon Musk

Článek

Zmíněné výrobní závody „právě teď prodělávají miliardy dolarů. Je to tuna nákladů a téměř žádná produkce“, postěžoval si Musk v rozhovoru pro uznávaný Klub majitelů Tesly v Silicon Valley.

„Továrny v Berlíně a Austinu jsou právě teď gigantické pece na peníze. Je to jako obří burácení, které je zvukem hořících peněz,“ dodal.

Se značně narušeným výrobním provozem se letos navíc potýká také jiná Gigafactory Tesly, a to v Šanghaji. Důvodem je přísná politika Číny, která letos zavádí rozsáhlé lockdowny kvůli šíření covidu-19. Továrna tak nebyla v provozu několik týdnů.

Už zmíněná továrna v Austinu zase doplácí na narušení v dodavatelském řetězci. Podle Muska teď produkuje jen malé množství nových vozů, protože některé součástky do baterií uvázly v jednom z čínských přístavů, kde s nimi nikdo nehne.

Musk plní slib: Tesla do tří měsíců sníží počet zaměstnanců

Ekonomika

O tom, že momentální situace v Tesle není růžová, svědčí i fakt, že Musk tento týden potvrdil své dřívější oznámení o hromadném propouštění zaměstnanců. V příštích třech měsících se má počet těch, kdo pracují za fixní mzdu, snížit o deset procent, což je 3,5 procenta celkové pracovní síly firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám