Hlavní obsah

Musk plní slib: Tesla do tří měsíců sníží počet zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobce elektromobilů Tesla sníží v příštích třech měsících počet zaměstnanců pracujících za fixní mzdu o deset procent. To je 3,5 procenta celkové pracovní síly firmy, oznámil v úterý generální ředitel Tesly Elon Musk. Ten oznámil plány na snížení počtu zaměstnanců na začátku tohoto měsíce.

Foto: Aly Song, Reuters

Šéf Tesly Elon Musk

Článek

"Na straně zaměstnanců s pevnou mzdou jsme rostli velmi rychle," řekl Musk v rozhovoru s agenturou Bloomberg. Dodal nicméně, že za rok bude celkový počet zaměstnanců vyšší, a to jak těch s fixní mzdou, tak těch placených od hodiny.

Firma v posledních měsících rychle nabírala nové zaměstnance a celosvětově jich má kolem 100 000. Propouštění, které se dotkne zaměstnanců různých oddělení – od lidských zdrojů až po softwarové inženýry – mnohé překvapilo.

Agentura Reuters v úterý uvedla, že bývalí zaměstnanci Tesly firmu žalují za to, že podle nich porušila "hromadným propouštěním" federální zákon, protože o propouštění předem neinformovala.

Žalobu podali dva zaměstnanci ze závodu v Nevadě, kteří v červnu dostali výpověď. Tvrdí, že závod muselo opustit více než 500 zaměstnanců a že jejich výpověď byla okamžitá. Firma tak nedodržela federální zákon o hromadném propouštění, podle něhož musí oznámit propouštění 60 dní předem.

Tesla v Číně nabírá zaměstnance, i když Musk mluvil o propouštění

Ekonomika

Žalující požadují status hromadné žaloby pro všechny bývalé zaměstnance v celých Spojených státech propuštěné v květnu nebo červnu bez předchozího upozornění. Žádají také mzdu a benefity za dobu výpovědní lhůty. Tesla na žádost o komentář k žalobě nereagovala a nevyjádřila se ani k počtu propuštěných zaměstnanců. Sám Musk žalobu bagatelizoval, podle něj zatím nemá žádnou váhu.

"Zdá se, že cokoliv souvisí s Teslou, vyvolává spoustu kliknutí – ať je to triviální, nebo významné. Tuto žalobu, o které mluvíte, bych zařadil do kategorie triviálních," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám