Hlavní obsah

Paroubek: Místo přiznání by mohl být zákon o přírůstku majetku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Místo zákona o majetkových přiznáních by podle premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) možná stačil zákon o přírůstku majetku. Ten by se vedle politiků týkal i státních úředníků, soudců, státních zástupců či policistů. Premiér to v pondělí řekl na besedě se studenty Českého vysokého učení technického v Praze. Vyjádřil se také k vyrovnanosti rozpočtu, privatizaci ČEZ a Aera Vodochody.

Článek

Zákon o majetkových přiznáních podle Paroubka zatím chybí, protože si jej nepřály dvě koaliční strany. Naopak další důležité zákony, které by měly přispět k omezení korupce, již byly podle Paroubka schváleny nebo se projednávají. Konkrétně se zmínil o zákonu o střetu zájmů, zákonu o veřejných zakázkách a úpadkovém zákonu.

Vyrovnaný rozpočet bez investic

Sestavit vyrovnaný rozpočet by podle premiéra Jiřího Paroubka nebyl problém. Stát by však poté neměl na potřebné a nákladné investice do infrastruktury, školství, kultury a dalších oblastí. Stát si podle něj ze starého režimu nese vnitřní zadluženost, tedy potřebu rozsáhlých a nákladných oprav v dopravě, sociální oblasti, školství a kultuře.

"Když snížíte schodek, tak vás pochválí Světová banka, nebo spíš Mezinárodní měnový fond, ale máte problém do budoucna," řekl Paroubek s tím, že potřebné investice jsou rok od roku dražší. S financováním investic podle premiéra pomohou i fondy Evropské unie. Zatímco loni byly příliv peněz z EU a odvody ČR do unijního rozpočtu zhruba vyrovnané, na konci letošního roku lze prý čekat plusovou bilanci zhruba deseti miliard korun.

Stát by si měl v ČEZ ponechat většinu

Stát by si měl podle Paroubka v energetické společnosti ČEZ ponechat většinu alespoň 51 procent. Prodej ČEZ bude podle něj věcí odborné diskuse.

"Čím dál méně si myslím, že by bylo dobré ČEZ prodat," odpověděl Paroubek na jeden z dotazů. Stát by se podle něj mohl vzdát části akcií tak, aby se jeho podíl snížil ze současných zhruba 67 na 51 procent. "Nechat si majoritu drženou státem, to si myslím, že by bylo rozumné," řekl.

Aero se neprodá za každou cenu

U privatizace společnosti Aero premiér řekl, že vláda chce tuto firmu prodat pouze strategickému investorovi, který Aero "nerozseká na kusy, ale bude pokračovat v letecké výrobě". Právě kvůli tomu nechala vláda současné uchazeče doplnit své záměry. Pokud se mezi účastníky neobjeví skutečně dobrý plán, "tak s velkou pravděpodobností prodávat nebudeme", řekl Paroubek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám