Hlavní obsah

Papírové stravenky jsou na ústupu, nahradit je mají elektronické karty

Novinky, bož

V poslední době stále více roste popularita elektronických stravenek, které většinou fungují jako klasické platební karty. Podle některých odhadů by v nejbližších letech mohly elektronické stravenky tvořit až polovinu trhu.

Foto: Petr Švancara , ČTK

V nejbližších letech mohly elektronické stravenky tvořit až polovinu trhu.

Článek

Elektronické stravenky podle údajů společností Sodexo Benefity a Edenred CZ již v tuto chvíli používá zhruba desetina strávníků.

„Češi si velmi rychle oblíbili platební karty, z peněženek tak postupně mizí peníze v hotovosti. Odhadujeme, že ve stejném rozsahu budou elektronické stravenky postupně nahrazovat ty papírové,” řekl Novinkám tiskový zástupce Sodexo Benefity Ivan Tučník.

„V nejbližších dvou až třech letech očekáváme, že elektronické stravenky budou tvořit až polovinu trhu. Papírové poukázky v brzké době určitě neskončí, nicméně budoucnost je v platebních kartách a aplikacích,” dodal.

Foto: Edenred CZ

Ticket Restaurant Card

„Ke změnám dochází již nyní,” sdělil Novinkám Marek Pražák, mluvčí společnosti Edenred CZ.

„Zajímavostí je, že firmy, které kartu pro své zaměstnance pořídily, jim na jeden oběd přispívají vyšší částkou, než je tomu u papírových stravenek. U těch je průměrná hodnota těsně nad 80 korunami, v případě elektronické Ticket Restaurant Card je to zhruba o pět korun více,” uvedl Pražák.

Elektronickou stravenkou platíte bezkontaktně
Princip fungování elektronických stravenek je velmi jednoduchý. Zaměstnavatel každý měsíc nahraje příslušnou částku zaměstnanci na jeho kartu. Ten ji pak použije při placení stejně jako bezkontaktní platební kartu. Výhodou je, že držitel stravenkové karty může útratu zaplatit přesně na koruny a nemusí tak řešit situaci, kdy provozovatel na stravenky buď nevrací, nebo vrací jen do určité částky.

„Postupně se tak blížíme reálné hodnotě obědů, která je podle Ticket Restaurant Card Indexu nyní 101,50 korun. Ukazuje se, že firmy ve chvíli, kdy se zbaví administrativy spojené se stravenkami, rádi zaměstnancům přilepší na výši stravného, což je trend, který jednoznačně souvisí s nástupem digitálního řešení,” dodal mluvčí Edenred.

Zcela nový produkt na trh přinesla elektronická karta Benefitka. Ta plánuje do konce roku 2017 dosáhnout počtu 10 tisíc držitelů a do konce roku 2019 pak 100 tisíc držitelů, sdělil Novinkám šéf Benefitky Daniel Kriso.

Lidl a Benefitka razí nový přístup k provizím

Hlavní novinkou by podle něj měl být nový přístup k provizím. „Není možné, aby provozovatelé restaurací nebo poskytovatelé volnočasových benefitů byli nuceni do placení vysokých provizí ze strany nadnárodních stravenkových společností, které ve většině případů také žádají další provizi od zaměstnavatelů,” domnívá se Kriso.

Foto: Benefitka

Benefitka proto nastavila neobvyklou cenovou politiku, kdy vybírá pouze dvouprocentní provizi od zaměstnavatele. Od restaurací ani poskytovatelů dalších benefitů si žádnou provizi nebere.

Tím vzala prvenství Lidlu, který nedávno vstoupil na trh s produktem Naše stravenka. Restauracím účtuje provizi 2,5 procenta, která měla podle Lidlu být nejnižší na trhu.

Podle své tiskové mluvčí Zuzany Holé Lidl naopak nepožaduje žádnou provizi po zaměstnavatelích. V tuto chvíli řetězec však nabízí jen klasické papírové stravenky. „Kromě papírové formy připravujeme v dohledné době samozřejmě i elektronickou stravenkovou kartu,” doplnila Holá.

Stravenka funguje jako klasická platební karta

Firmy se shodují, že elektronické stravenky jsou pohodlnější jak pro zaměstnance, tak pro restaurace. „Jednoduše s Benefitkou zaplatíte všude tam, kde je POS terminál od MasterCard a prodejní místo spadá do daňové skupiny stravenek a volnočasových benefitů,” uvedl Daniel Kriso z Benefitky.

„Kombinujeme na platební kartě Benefitka dvě peněženky – stravenky a volnočasové benefity bez omezení akceptační sítě, jen v rámci zákonné povinnosti,” dodal.

Foto: Sodexo

E-stravenka Sodexo Gastro Pass Card

„Pro restaurace elektronické stravenky znamenají zejména rychlejší obsluhu a méně administrativy. Platby probíhají na platebních terminálech automaticky, zatímco papírové stravenky se musí počítat a odesílat k proplacení,” zhodnotil výhody stravenek Ivan Tučník ze společnosti Sodexo Benefity.

„Elektronické stravenky zpracováváme a proplácíme automaticky v domluvených intervalech. Kartou lze navíc zaplatit bezkontaktně a vždy pouze přesnou částku. Obsluha v restauracích se tak nemusí zdržovat dopočítáváním rozdílu k hodnotě stravenky,” doplnil.

Zaměstnavatel může uhradit až 55 procent
Stravenky dostává kolem 1,3 miliónu Čechů, kteří skrze ně utratí 15 miliard korun ročně. Příspěvek na stravování je pro zaměstnavatele daňově uznatelným nákladem. Nejvíce peněz si z daní odečte v případě, že poskytne zaměstnanci stravenky v hodnotě 109 korun. Podle zákona může zaměstnavatel uhradit pracovníkovi maximálně 55 procent z ceny jedné stravenky. V ideálním případě si tak zaměstnanec do hodnoty 109korunové stravenky doplatí 45 procent, tedy zhruba 49 korun.

Anketa

Jakou formu stravenek byste preferovali?
Klasické papírové poukázky
70,3 %
Bezkontaktní platební kartu
29,7 %
Celkem hlasovalo 1085 čtenářů.

Reklama

Související články

Nejvýhodnější stravenka má hodnotu 109 Kč

Stravenky nadále patří k nejrozšířenějším pracovním benefitům v ČR, dostává je kolem 1,3 miliónu lidí. Poskytuje je přes 70 procent firem, mohou si je totiž...

Výběr článků

Načítám