Hlavní obsah

Papírování stojí malou firmu za první rok přes 48 tisíc, ukázal index byrokracie

Novinky, bož

Byrokracie spojená s prvním rokem provozu stojí české firmy 48 204 korun. Spočítal to český Liberální institut ve spolupráci se slovenským Institutem ekonomických a společenských analýz (INESS). Při odečtení nákladů na založení firmy musí firmy ročně v důsledku papírování provést 75 úkonů, které je stojí 200 hodin času a 38 984 korun.

Foto: Profimedia.cz

První rok provozu firmy v důsledku byrokracie stojí 48 204 korun.

Článek

Instituty spočítaly index byrokracie, tedy kolik stojí byrokracie průměrnou malou českou firmu. Vedle nákladů na založení firmy se autoři zaměřili na všechny známé povinnosti, které má typická malá česká firma během jednoho roku provozu.

„Všichni víme, že založit firmu obnáší vysilující papírování,“ uvedl ředitel Liberálního institutu Dominik Stroukal.

Autoři projektu napočítali celkem 32 úkonů, které zaberou dohromady 47 hodin čistého času. Při průměrné mzdě tak spolu s povinnými poplatky stojí založit firmu o čtyřech zaměstnancích kvůli úřadům dodatečných 9220 korun.

75 úkonů, 200 hodin, 39 tisíc korun

Firma se čtyřmi zaměstnanci navíc stráví v průměru byrokracií kolem 75 nutných úkonů 200 hodin ročně. To ji stojí 39 tisíc korun. Do těchto nákladů autoři počítají jen náklady spojené s byrokracií.

„Stát pochopitelně stojí firmu mnohem víc na povinných odvodech, na dani z příjmu, z přidané hodnoty apod. Těchto 39 tisíc stojí pouhé papírování,“ upřesnil analytik Liberálního institutu Pavel Peterka.

Bulhaři jsou na tom lépe

Index byrokracie byl současně změřen i v dalších zemích Evropy. „Malá slovenská firma je na tom dokonce ještě o něco hůř a musí ročně platit 43 tisíc korun,“ srovnává situaci Dominik Stroukal.

Na druhou stranu jsou na tom Češi hůře než Bulhaři, kteří mají roční náklad na provoz malé firmy zhruba poloviční. Další země se k výpočtu indexu zavázaly pro další rok. Bude tak možné srovnat vývoj v čase i napříč zeměmi.

Založení firmy
Počet úkonů32
Počet hodin47
Celkový náklad9220 Kč
Roční provoz
Počet úkonů75
Počet hodin200
Celkový náklad38 984 Kč
Celkem 1. rok provozu (založení firmy roční provoz)
Počet úkonů107
Počet hodin247
Celkový náklad48 204 Kč
Zdroj: Výpočet Liberálního institutu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám