Hlavní obsah

Padl další dodavatel energií

• Aktualizováno

Konec dodávek oznámila v pátek svým odběratelům společnost Kolibřík Energie, která dodává elektřinu a zemní plyn zhruba 30 tisícům zákazníků. Odkázala své klienty na dodavatele poslední instance.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle údajů Operátora trhu s elektřinou má v současnosti Kolibřík Energie zhruba 18 tisíc zákazníků odebírajících elektřinu a přes 10 tisíc klientů odebírajících plyn.

„Za stávající situace na energetických trzích nejsme schopni zajistit dodávky elektřiny a plynu za sjednaných podmínek. Z toho důvodu bude dodávky elektřiny a plynu pro všechny naše zákazníky zajišťovat od 19. 10. 2021 dodavatel poslední instance,” stojí na stránkách společnosti.

Firma Kolibřík Energie dodávala elektřinu a plyn nejen přímým klientům, ale také zákazníkům projektu Skautská energie, jehož byla výhradním dodavatelem.

Zákazníci tak budou platit do doby, než uzavřou standardní smlouvu s novým dodavatelem, ceny, které se odvíjejí od situace na burze, tedy výrazně vyšší, než platili doposud. U dodavatele poslední instance mohou zůstat nejdéle šest měsíců.

Kolibřík Energie je dceřinou firmou společnosti Armex Energy. Ta podle dostupných informací v roce 2020 dodávala energie přibližně 55 tisícům zákazníků. Firma je na trhu od roku 2005 a pochází z Děčína. Firma se vloni umístila na třetím místě v průzkumu Nejférovější dodavatel energií roku 2020.

Armex: Máme silnou pozici

Armex Energy přitom ještě před pár dny uváděl, že má na trhu silnou pozici, ačkoliv v poslední době vnímá zájem o změnu poskytovatele energií.

„Zájem je obrovský. Rostoucí ceny energií, existenční problémy a krachy některých dodavatelů rozpohybovaly energetický trh, takže zájem o změnu zaznamenáváme i my. Naštěstí jsme v pozici, kdy díky naší startupové mentalitě a pozici silného hráče na trhu dokážeme nabízet produkty, které jsou atraktivní i v takto turbulentní době,” řekl ve středu ČTK Hynek Sagan, spolumajitel skupiny Armex Group.

Mám smlouvu s Bohemia Energy. Co dělat? Kam přejdu, komu platit?

Finance

Tento týden oznámila konec podnikání také společnost Bohemia Energy. Ta dodávala eletřinu a plyn téměř milionu odběratelů.

Před tím, že ještě do konce letošního roku může na trhu skončit celá řada zejména malých dodavatelů, varoval například hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám