Hlavní obsah

Padělků v obchodech přibývá. Vedou Mimoni a Michael Kors

Novinky, tov

Kontroly České obchodní inspekce (ČOI) loni zjistily prodej padělků u čtvrtiny kontrolovaných obchodů. Je to meziročně o pět procent víc. Nejvíc se prodávají padělky módních značek, audio a video nosiče a hračky. Mezi značkami vede Minions, která vyrábí oblečení s animovanými postavičkami v Česku známými jako Mimoni. Mezi další nejčastější padělky patří Michael Kors a Louis Vuitton. Informoval o tom mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Foto: CinemArt

Mimoni, postavičky z animovaného filmu

Článek

Celkem ČOI loni zabavila 46 619 kusů padělků v hodnotě originálů v celkové výši 207 miliónů korun. Předloni to bylo o 11 tisíc kusů méně a hodnota originálů o 106 miliónů nižší.

„Pravděpodobně má trh s falešnými produkty stále své zákazníky, kteří jsou ochotni toto zboží nakupovat,“ řekl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Ze značek vedly Minions a výrobce oblečení a doplňků Michael Kors. Dále pak Louis Vuitton, Frozen, Adidas či Nike.

Inspekce loni uložila 1 426 pokut ve výši celkem 13,04 miliónu korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zajištěné padělky - nejčastější značky

„Výrobky, které neodpovídají zvláštním právním předpisům, o nichž bude pravomocně rozhodnuto o jejich propadnutí nebo zabrání, budou následně zničeny nebo využity k humanitárním účelům,” upřesnil mluvčí Fröhlich.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zajištěné padělky podle sortimentu

Nejvíc se padělá oblečení a obuv, audio a video nosiče a hračky, jak ukazuje graf. Pod položkou „další druhy výrobků“ jsou zahrnuty například sluneční brýle a pouzdra, brusky na chodidla a nástavce, pilníky na nehty, vlasové kartáče a hřebeny, zapalovače, kuřácké soupravy, řetízky, náramky, klíčenky, nože, obrazy, zrcátka, vrtulníky, nabíječky a skútry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám