Hlavní obsah

Ovocná přesnídávka „bio” v testu propadla kvůli pesticidům

V testu ovocných přesnídávek s jahodami zakoupených v českých obchodech zjistil časopis dTest u bioproduktu vysoký obsahu pesticidů. Zbytky pesticidů obsahovalo sedm z dvanácti testovaných produktů.

Foto: dTest

Danival Poki Bio Pomme Fraise

Článek

U výrobku Poki Bio od francouzské firmy Danival, ačkoli jde o certifikovanou biopotravinu, koncentrace dvou ze čtyř naměřených pesticidů prokazatelně překročila limit pro biopotraviny, a to i po započtení padesátiprocentní nejistoty měření.

„Podle platných norem by tento výrobek vůbec neměl nést označení bio. Podali jsme proto podnět k prošetření biocertifikace tohoto výrobku na Ministerstvo zemědělství ČR,“ řekl Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest. Rezidua pesticidů byla detekována i u dalších šesti výrobků, v těchto případech ale šlo o množství hluboko pod legislativním limitem pro dětskou výživu.

Spotřebitelé by podle Pavlise měli také dávat pozor na to, že ne všechny ovocné přesnídávky a pyré, na které lze narazit mezi dětskými příkrmy v obchodech, jsou oficiálně určeny dětem mladším tří let. „Ovocné příkrmy“ definuje vyhláška, vztahují se na ně přísné kvalitativní požadavky a na obale musí být uvedeno, od jakého měsíce věku je děti mohou konzumovat. Přesnídávky bez tohoto označení jsou oficiálně jen ovocnými protlaky, na které se kritéria dané vyhlášky nevztahují. Mezi ně patří i Poki Bio.

Příliš vody a cukru

Laboratorní analýzy dvanácti výrobků ukázaly, že údaje o množství a poměru ovoce uvedené na etiketách zhruba odpovídají skutečnosti. Horší zprávou je, že na trhu existují ovocné produkty určené dětem od ukončeného 4. měsíce věku, které obsahují i jen lehce nadpoloviční podíl ovoce. Zbytek tvoří voda, přidané cukry a škrob.

„To je případ nejlevnějších přesnídávek Clever Ovocná přesnídávka s jahodami a Cvrček Kojenecká výživa s jahodami, které vyrábí společnost Hamé. Jejich výhodná cena je však jen zdánlivá, protože za ni spotřebitel dostane pouze šedesátiprocentní ovocný podíl. Pozorné čtení etiket se tedy vyplatí,“ dodává Pavlis.

Výsledky testu podle něj ukázaly poměrně velký rozptyl obsahu ovoce – od 60 až do 100 procent.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám