Hlavní obsah

Ovoce je letos méně, ale je kvalitnější

– ČESKÁ REPUBLIKA

Úroda ovoce je letos o čtvrtinu nižší než v loňském roce. Celkem pěstitelé sklidili okolo 150 000 tun ovoce. V porovnání s rokem 2004 sklidili pěstitelé méně jablek, hrušek a na jaře i třešní.

Článek

"Naopak kvalita plodů je velmi dobrá," řekl tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Podle něj se ale nižší úroda na cenách neprojeví, protože obchodní řetězce si vybírají podle cen a pěstitelé si zdražení kvůli konkurenci nemohou dovolit. Českému ovoci konkuruje především to polské.

Úroda hrušek a třešní je letos v porovnání s loňskem nižší až o polovinu.  Propad asi o 20 procent zaznamenali pěstitelé u jablek, nejvýznamnějšího českého ovoce. Na úrodu měly podle Ludvíka nepříznivý vliv hlavně dubnové mrazíky. Nejvíce postižena byla oblast severních Čech. "Propad na výnosech je zejména na Litoměřicku asi 50 procent," řekl šéf severočeské unie ovocnářů Zdeněk Kroc.

Kvalitní jablka

Počasí pomohlo zlepšit kvalitu ovoce, a to především jablek. "Kvalita je mimořádně dobrá, protože plody poškodilo méně než obvykle krupobití. Výpěstky měly dostatek vody, proto velikost plodů je výborná a navíc se letos minimálně vyskytovaly houbové choroby," popsal Ludvík.

Průměrná je letos sklizeň rybízu, višní a švestek. I v této oblasti čelí čeští pěstitelé konkurenci ze zahraničí. Výhodou by proto podle Ludvíka bylo spojit se do jednoho velkého odbytového družstva, které by vyjednávalo s řetězci o cenách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám