Hlavní obsah

Vláda dá OSVČ jednorázově 25 tisíc, ale jen někomu

– Praha
Novinky, ber

Vláda vyplatí některým osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) postiženým šířením koronaviru jednorázovou částku 25 tisíc korun. Podnikatel musí o podporu požádat a splnit několik podmínek předložením čestného prohlášení. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) to uvedla na úterní tiskové konferenci.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

„Schválili jsme dlouho očekávaný zákon o kompenzacích pro OSVČ. Rozhodli jsme, že OSVČ ale další osoby, které mají podnikání jako předmět hlavní činnosti, dostanou od státu jednorázovou pomoc 25 tisíc korun,“ uvedla Schillerová.

Nárok na příspěvěk budou mít i lidé, kteří mají podnikání jako vedlejší činnost. Jde například o rodiče, kteří po pobírají příspěvek na péči, invalidy nebo starobní důchodce.

Vláda představila soubor opatření pro OSVČ a zaměstnavatele

Domácí

Přerušili živnost a šli na pracák? Smůla!

Kromě živnostníků mohou o příspěvek žádat samostatní zemědělci, autoři nebo umělci, znalci, tlumočníci, veterináři, lékaři, architekti nebo daňoví poradci. Činnost musí přitom podnikatelé vykonávat jako hlavní.

Pro OSVČ, kteří už práci ztratili a šli se přihlásit na pracovní úřady, podpora nebude, doplnila na dotaz Schillerová.

Musí splnit podmínky

Žadatelé o příspěvěk budou muset splnit několik podmínek. „Podmínka je ta, že mají ztížené podnikání v důsledku této pandemie a buď jsme jim zavřeli provozovnu nebo jsme jim jiným způsobem ztížili podnikání,” uvedla Schillerová.

Další podmínkou je, že jejich tržby poklesly za poslední tři předcházející měsíce k rozhodnému období alespoň o 10 procent. „Tito lidé museli podnikat také v roce 2019. Celoroční příjem museli mít alespoň ve výši 180 tisíc korun, za jeden měsíc pak museli mít výdělek 15 tisíc korun,” sdělila Schillerová.

O schválení programu na úterním jednání kabinetu informovalo ministerstvo financí. Původně zamýšlel úřad vyplácet podnikatelům 15 tisíc korun měsíčně.

Peníze získají ještě v dubnu 

Program, který ministerstvo financí nazvalo Pětadvacítka, bude podle úřadu spravovat finanční správa. Cílem je, aby žadatelé získali peníze už během dubna. Podporu správa vyplatí na základě vyplněného formuláře, který správa zveřejnění do 3. dubna.

Žádost bude obsahovat čestné prohlášení o splnění podmínek pro vznik nároku a číslo bankovního účtu, na kterou má být částka odeslána. Žádosti bude správa přijímat přes datovou schránku, poštou, prostřednictvím podatelen a sběrných boxů umístěnými před finančními úřady.

Jelikož se bude jednat v tomto případě o změnu zákona, budou muset návrh ministryně financí schválit ještě poslanci a senátoři. Podepsat ho bude muset také prezident. Zákon by měli poslanci projednat na nejbližší schůzi Sněmovny, která by se měla konat 7. dubna.

Podle Schillerové tak budou příspěvky vypláceny až poté, co zákon nabyde účinnosti. To by podle ministryně mělo být kolem 13. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám