Hlavní obsah

Opravy paneláků budou stát přes 300 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do oprav panelových domů v Evropské unii bude třeba v následujících letech investovat v přepočtu asi 10,3 biliónu korun. Paneláky v České republice si vyžádají 300 až 400 miliard korun, část peněz by země mohla dostat z EU. Paneláky tvoří třetinu veškerého bytového fondu ČR.

Foto: Pavla Hlavatá

Kvíz před startem je každoroční součástí celkového hodnocení

Článek

V ČR se nyní rekonstruuje asi 20 tisíc panelových bytů ročně. Podle ministra pro místní rozvoj je potřeba toto číslo zpětinásobit, aby se stihly opravit všechny domy dřív, než budou v zuboženém stavu. O revitalizaci panelových sídlišť mluví zástupci EU na konferenci Sídliště pro život, která se v pondělí a v úterý koná v Praze.

Z Evropské unie by Česko mohlo v letech 2007 až 2013 obdržet 140 až 150 miliard korun. Při jednáních o rozdělení těchto peněz by chtěl Paroubek dosáhnout toho, aby si tuzemsko samo mohlo rozhodnout, na co prostředky vynaloží. "Umím si představit, že pět procent z té sumy by každoročně mohlo jít na účel revitalizaci panelových sídlišť," dodal ministr. To je asi sedm miliard korun ročně.

Od roku 1998 vydal stát na opravy panelových bytů přibližně 3,3 miliardy korun a opravil asi desetinu z celkového počtu 1,16 miliónu panelových bytů. Peníze státu na rychlejší tempo oprav podle ministra nestačí. Podle náměstka ministra pro bytovou politiku Ivana Přikryla je potřeba investovat do oprav každého bytu asi 400 tisíc korun.

Opravit panelák je lepší než ho zbourat

Mezi největší nedostatky panelových domů patří poruchy obvodového pláště či vnitřní konstrukce. Opravy potřebují také mnohé balkóny a lodžie. Velký potenciál pro zlepšení představuje podle poradce ministryně pro bytovou politiku Nizozemska Hubert Van Eyka spotřeba energie. Lepším zateplením se navíc sníží i náklady domácností. "Zateplení budov ušetří až 45 procent tepla," poznamenal náměstek ministra pro místní rozvoj Ivan Přikryl.

Pokud by sídliště zůstala bez rekonstrukce může se stát to, s čím se nyní potýká například Francie - tedy, že se z nich stane bydlení pro sociálně nepřizpůsobivé a kriminální živly. Rekonstrukce sídlišť by pak byla ztracena úplně, sociálně slabí by na opravy zřejmě neměli peníze.

Panelové domy v ČR

V České republice je téměř 80 tisíc panelových domů s 1,16 miliónu bytů. Žijí v nich asi čtyři milióny lidí.

Nejvíce panelových domů se postavilo v letech 1971 až 1980, kdy vzniklo zhruba 33 tisíc domů s více než 468 tisíci byty.

Panelové byty představují zhruba třetinu veškerého bytového fondu v republice.

"Ve 25 zemích Evropské unie žije na sídlištích v průměru zhruba 70 procent lidí ve městech," uvedla spoluorganizátorka konference a holandská ministryně zodpovědná za bytovou politiku Sybilla Dekkerová. V původních patnácti zemích unie žije v panelových bytech 40 procent městských obyvatel, u nových členských států to je až 80 procent lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám