Hlavní obsah

Omezení v bankách budou Kypřany trápit nejméně měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikósie

Omezení na disponování s vlastními penězi u banky potrvají na Kypru déle, než se čekalo, zřejmě celý měsíc. Uvedl to ve čtvrtek večer kyperský ministr zahraničí Ioannis Kasoulides s tím, že omezení budou rušena postupně, ale neskončí za pár dní, jak se původně čekalo, napsala BBC.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Kypřané ve frontě na bankomat u banky Laiki

Článek

Ve čtvrtek se po dvou týdnech otevřely banky, kam byla doplněna hotovost z půjčky od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

V současné době jsou uplatněny restrikce na výši výběrů hotovosti do výše 300 eur denně, platí ale i omezení na výši převáděných částek. Na převody sum od 5000 do 200 000 eur bude dozírat zvláštní výbor a převody nad 200 000 vyžadují individuální souhlas.

Turisté smějí opouštět zemi nanejvýš s tisícem eur v hotovosti.

„Řada restrikcí bude rušena postupně, podle odhadů centrální banky budou všechny zcela zrušeny během jednoho měsíce,“ řekl Kasulides. Podle mnoha ekonomů však mohou zejména kontroly trvat i několik měsíců.

I když jsou podobná omezení bezprecedentní a jsou proti základní ideji EU o volném pohybu kapitálu, Evropská komise řekla, že je členské země mohou „za jistých okolností a pevně stanovených podmínek“ zavést, je-li to ve veřejném zájmu.

Banky se otevřely v poledne místního času (11:00 SEČ) a uzavřely v šest večer. Některé ale neotevřely hned, jak měly, což vyvolalo napětí mezi jejich klienty. [celá zpráva] Před bankami i bankomaty se tvořily dlouhé fronty. [celá zpráva]

Zatím zůstává uzavřená kyperská burza, otevře se až po Velikonocích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám