Hlavní obsah

OECD snížila odhad růstu velkých ekonomik, slabší má být i v Česku

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) snížila v pondělí odhad růstu velkých vyspělých světových ekonomik. Evropskou centrální banku (ECB) vybídla k razantnějším krokům, které by odvrátily nebezpečí poklesu cenové hladiny v zemích platících eurem.

Foto: David Ryneš, Novinky

Růst HDP

Článek

Ekonomika 18 zemí eurozóny podle nové prognózy letos stoupne o 0,8 procenta a příští rok její růst zrychlí na 1,1 procenta. To je výrazné zhoršení proti dosavadní prognóze. Ještě v květnu OECD předpokládala, že eurozóna letos poroste o 1,2 procenta a příští rok zrychlí na 1,7 procenta.

Organizace u Německa snížila odhad letošního růstu na 1,5 procenta z květnových 1,9 procenta a u Francie z předchozích 0,9 procenta až na 0,4 procenta.

Pozor na deflaci

Růst spotřebitelských cen v eurozóně, které se v srpnu zvýšily nejméně za pět let, by díky oživující poptávce měl zesílit. Nízké hodnoty inflace blízko nule ale i přesto vyvolávají nebezpečí deflace.

ECB se na začátku tohoto měsíce překvapivě rozhodla podpořit ekonomiku dalšími opatřeními, včetně odkupů některých cenných papírů od komerčních bank. [celá zpráva] Podle OECD jsou nedávné kroky ECB vítané, vybídla ale k dalším opatřením, včetně takzvaného kvantitativního uvolňování, jak bývají nazývány rozsáhlé nákupy vládních a dalších dluhopisů pomocí nově tištěných peněz.

Růst v ČR čeká slabší než ČNB

Zpřesněné odhady se týkají jen některých zemí, ČR v nich není. V květnové prognóze OECD pro Česko odhaduje letošní růst 1,2 procenta a 2,4 v roce 2015. To je výrazně méně, než předpokládá ČNB (2,6 procenta letos a 3,3 procenta příští rok).

Letošní růst ekonomiky Spojených států OECD snížila na 2,1 procenta z květnových 2,6 procenta, u Japonska na 0,9 procenta z 1,2 procenta. Jen odhad růstu čínské ekonomiky zůstal stejný, a to 7,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám