Hlavní obsah

Odvolací soud s Chodorkovským byl odložen

MOSKVA

Obhájci bývalého šéfa ropné firmy Jukos Michaila Chodorkovského se snaží odložit odvolací řízení, v němž soud znovu rozhoduje o devítiletém trestu pro podvody. Soud začal ve středu v Moskvě, ale hned byl odložen na 19. září, protože Chodorkovského obhájce Genrich Padva je v nemocnici a k přelíčení nepřišel.

Článek

První den odvolacího procesu provázely dlouhé přestávky a zmatky, jednání bylo několikrát přerušeno.

Lékařské zprávy o zdravotním stavu advokáta se přes den různily. Sám Padva nakonec ruským agenturám oznámil, že před dvěma dny musel vyhledat lékaře, poté byl nečekaně převezen do nemocnice a zřejmě jej čeká operace. Chodorkovskij si tak nyní může vybrat nového obhájce, čím docílil odložení přelíčení.

Chodorkovskij se na odvolací soud pečlivě připravoval. Naproti tomu Platon Lebeděv, který byl odsouzen spolu s ním, už dříve oznámil, že nechce ztrácet čas nynějším "formálním procesem" a raději se soustředí na přípravu odvolání k Vrchnímu a Ústavnímu soudu a Evropskému soudu pro lidská práva. Obhájci obou obviněných tvrdí, že celý v zahraničí ostře sledovaný proces je nezákonný a žádají jeho zrušení.

Stejně jako při květnovém přelíčení i dnes se na ulici před soudem sešli příznivci i protivníci obou vězňů. Už od začátku týdne se v Moskvě konají demonstrace na Chodorkovského podporu.

Čas do voleb

Obhajoba se snaží proces zdržet údajně proto, aby nebyl pravomocný rozsudek vynesen do doby, než v prosinci proběhnou doplňovací volby do ruské dolní komory parlamentu, kterých se Chodorkovskij chce účastnit. Ze stejného důvodu se prý soud snažil řízení uspíšit, aby do té doby stačil trest potvrdit.

Rozsudek proti Chodorkovskému, který měl v roce 1996 podvodně získat chemickou firmu, [celá zpráva] je napadán na celém světě. Ruská opozice a mnozí světoví analytici tvrdí, že rozsudkem pouze Kreml demonstroval svou sílu postavit se člověku, který se pokoušel prosadit se v politice proti prezidentu Vladimíru Putinovi.

Reklama

Související články

Chodorkovskij stráví devět let ve vězení

Kdysi nejbohatší muž Ruska, bývalý šéf ropné firmy Jukos Michail Chodorkovskij, půjde na devět let do vězení. Rozhodl o tom v úterý moskevský soud. Uznal...

Výběr článků

Načítám