Hlavní obsah

Odstávky automobilek potopily srpnové výsledky průmyslu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová produkce v srpnu reálně meziročně klesla o 1,4 procenta. Ve srovnání s červencem potom byla nižší o 3,2 procenta. Ve čtvrtek to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Za propadem výroby stojí především prodloužené odstávky v automobilových závodech v důsledku globálního nedostatku polovodičů.

Foto: Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Meziroční pokles výroby automobilů činil 5,1 procenta.

„Pokles průmyslové produkce v srpnu byl ovlivněn zejména neplánovaně prodlouženými dovolenými v automobilovém průmyslu a plánovanými odstávkami v energetice,” uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Například výroba v automobilce Škoda Auto se nerozjela ani v týdnu po celozávodní dovolené, která byla plánována na první dva týdny v srpnu.

V celé řadě provozů této automobilky začala letní odstávka kvůli nedostatku dílů již v průběhu posledního červencového týdne, tedy před plánovanou celozávodní dovolenou.

Opel přerušuje výrobu v Eisenachu až do konce roku

Ekonomika

Problémy automobilek pokračují na podzim, vedle Škody k zastavení výroby přistoupila také kolínská Toyota.

„Ve většině průmyslových odvětví (jiných než automobilový průmysl a energetika – pozn. red.) produkce meziročně naopak vzrostla. V kumulaci obou prázdninových měsíců průmyslová produkce meziročně vzrostla o téměř 3 procenta,“ dodala Doležalová.

Hodnota nových zakázek v průmyslových odvětvích v srpnu meziročně vzrostla o 3,5 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 3,2 procenta, zatímco hodnota tuzemských zakázek stoupla o 4,3 procenta.

„Za růstem nových průmyslových zakázek se skrývá zejména růst cen, ne objemu samotného,” vysvětlil Radek Matějka z odboru statistiky zemědělství a průmyslu.

„Markantní je to zejména v odvětvích souvisejících se zpracováním kovů. Výrazně propadly zakázky v automobilovém průmyslu. Klesla i zahraniční poptávka po oděvech,“ dodal.

Nedostatek čipů dál komplikuje autoprůmysl v Česku

Ekonomika

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace (ČBA) Jakuba Seidlera čísla i přes omezenou vypovídací hodnotu ukazují na problémy s oživováním hospodářství.

„Problémy s nedostatkem materiálů citelně podkopávají zotavování ekonomiky po pandemii, což tíží evropský průmysl, včetně toho tuzemského, a to navzdory relativně plným zakázkovým knihám,” konstatoval Seidler.

„Postpandemické zotavování průmyslu tak je v druhé polovině roku bezesporu pomalejší, než se předpokládalo ještě několik měsíců nazpět,” podotkl.

„Průměrný růst tuzemského průmyslu od začátku roku činí 11,7 procenta, na první pohled příznivý dvouciferný růst je však dán i nízkou srovnávací základnou,” uzavřel Seidler.

Reklama

Související články

Výroba aut v Česku klesla o desítky procent

Automobilové výrobní závody v Česku letos podle odhadů Sdružení automobilového průmyslu vyrobí o 140 tisíc aut méně, než by bylo třeba, a to kvůli nedostatku...

Výběr článků

Načítám