Hlavní obsah

Odstávka v dukovanské jaderné elektrárně skončila dřív, než se plánovalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dukovany

V Jaderné elektrárně Dukovany skončila v předstihu plánovaná odstávka druhého bloku. Začala 31. března, podle plánu měla skončit v pátek. Reaktor zatím pracuje na 30 procent, jeho výkon se postupně zvyšuje. Uvedl to mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Foto: Archiv, Právo

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

„Odstávku se podařilo zkrátit z 34 na 32,7 dne. První turbína byla připojena ve středu ve 20.50 hodin, druhá dnes ve 2.24 hodin,“ sdělil mluvčí. Další plánovaná odstávka turbín na prvním bloku elektrárny by měla začít 1. září, měla by trvat 27 dní.

První letošní odstávka třetího bloku skončila 25. března. Blok číslo tři stál 43,5 dne, proti plánu o 1,5 dne déle. Prodloužení způsobily technické problémy při zprovozňování systému.

Jaderná elektrárna Dukovany má čtyři bloky o celkovém výkonu 2000 MW. Pokrývá přibližně pětinu tuzemské spotřeby elektřiny. Loni vyrobila rekordních 15,022 terawatthodin (TWh) proudu. Letošní plán počítá s dalším růstem produkce na 15,576 TWh.

Přes navýšení produkce loni Dukovany poprvé zaostaly za mladší Jadernou elektrárnou Temelín, jejíž dodávky za uplynulý rok činily 15,302 TWh elektrického proudu. I pro temelínskou elektrárnu to byl nejlepší výrobní výsledek za 12 let jejího provozu.

Koncem března se v Dukovanech konalo bezpečnostní cvičení ZÓNA 2013, jehož námětem byla simulovaná havárie s fiktivním únikem radioaktivity do okolí elektrárny. Akce prověřila, že vnější havarijní plán elektrárny pro případ jaderné havárie je zpracován reálně a je funkční.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám