Hlavní obsah

ODS změnila postoj k investičním pobídkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanští demokraté už zřejmě změnili názor na investiční pobídky. Zatímco ještě před červnovými volbami do Sněmovny volali po jejich zrušení, nyní chtějí jen zásadní změnu podmínek pro jejich poskytování. Vyplývá to z návrhů, které ve čtvrtek zveřejnil odstupující ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS).

Článek

Systém investičních pobídek byl podle většiny odborníků důležitým stimulem pro rekordní příliv zahraničních investic v uplynulých letech. S novými projekty za téměř 250 miliard korun bylo Česko loni dvacátým největším příjemcem investic na světě. Přímé zahraniční investice jsou hlavním tahounem ekonomiky, navíc zdravou složkou růstu.

Podle návrhu novely zákona o investičních pobídkách z dílny ministerstva průmyslu by stát měl v budoucnu více podporovat investice do technologicky náročných provozů, a nikoli do montoven, které často využívají starší strojní zařízení.

I pro české podniky

Zároveň by na investiční pobídky mělo dosáhnout více tuzemských společností. Nyní směřují především ke kapitálově silným nadnárodním koncernům. "Novela snižuje požadavek na minimální investice z původních 200 miliónů korun na 100 miliónů. Pobídky se tak stanou dosažitelné i pro středně velké firmy, jejichž projekty nebyly dostatečně velké, aby splnily podmínky," prohlásil Říman.

Ministr dokonce uvažuje o tom, zda ve vybraných regionech s vysokou nezaměstnaností zmíněný požadavek nesníží na 75 miliónů korun. Návrh rovněž počítá s podporou pouze pro nová strojní zařízení, která nebudou starší pěti let a nesmějí být odepisována v žádné zemi na světě.

"Větší technologickou náročnost projektů přinese i požadavek proinvestovat do strojů 60 procent celkové investice namísto dosavadních 40 procent," informoval Říman. Podle něj se také zjednoduší administrativa při vyřizování žádostí o pobídky - zájemci by je měli mít možnost podávat elektronicky.

Dotace podle odvětví

S návrhy souhlasí podnikatelé i zástupci agentury CzechInvest, která na novele s ministerstvem spolupracovala. "V minulosti česká ekonomika potřebovala jiný druh investic. Nyní se posunula dál ve prospěch nových technologií," citovala ČTK výkonného ředitele CzechInvestu Jakuba Mikuláška. Firmy usilující o podporu státu by v budoucnu mohly být rozděleny do dvou skupin podle technologické náročnosti odvětví.

Maximální výše pobídek (100 procent) by byla určena podnikům z oblasti například leteckého průmyslu, farmacie, výroby počítačů nebo motorových vozidel. Nejvýše 75 procent této podpory by mohly získat sklářské, papírenské, textilní, gumárenské či potravinářské firmy.

Současné pobídky mají formu daňových úlev, podpory na vytvoření nových pracovních míst, podpory na rekvalifikace, dotací na vybudování infrastruktury a nákup pozemků za zvýhodněnou cenu. U technologických center a center strategických služeb stát poskytuje dotace na podnikatelskou činnost a dotace na školení a rekvalifikaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám