Hlavní obsah

Odliv dividend do zahraničí válcuje platební bilanci Česka, ta skončila schodkem 27 miliard

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běžný účet platební bilance, tedy souhrn všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, skončil v červenci schodkem 27,4 miliardy korun. Uvedla to ve středu na svém webu Česká národní banka (ČNB). Za schodkem je podle ekonomů hlavně silný odliv dividend mateřským firmám v zahraničí.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Sezóna repatriace zisků nabrala na síle a jen v červenci z ČR odtekly do zahraničí dividendy v hodnotě 38 miliard korun. Přebytek obchodní bilance nebyl jako už tradičně v červenci tak silný, aby odliv zisků dokázal vykompenzovat,” komentoval ekonom ČSOB Petr Dufek.

Česko zažívá rostoucí odliv dividend již řadu měsíců. „Tomuto trendu pomáhá jednak vysoká ziskovost tuzemských firem pod zahraniční kontrolou, ale i silnější koruna, která nabízí výnosnější repatriaci nakumulovaných zisků těchto firem za poslední roky,” dodal ekonom.

„Letošní posunutí dividendové sezóny bude pokračovat ještě v srpnu a pravděpodobně v září. To vytváří tlak na znehodnocování koruny,” uvedl ekonom Komerční banky David Kocourek. Tento efekt ale podle něj kompenzuje přebytek obchodní bilance a pravděpodobně i zájem dalších investorů spekulujících na další posílení české měny. „Rovnováha těchto sil tak v současné době udržuje kurz koruny kolem 26,09 koruny za euro,” dodal ekonom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám