Hlavní obsah

Odepište 50 procent řeckých dluhů, požadují od věřitelů ECB a MMF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Evropská centrální banka (ECB) a Mezinárodní měnový fond (MMF) požadují, aby se věřitelé vzdali poloviny svých pohledávek vůči Řecku, aby tak bylo možné do roku 2020 snížit zadlužení Atén z předpokládaných 144 procent hrubého domácího produktu na 70 procent. Napsal to v nedělním vydání německý zpravodajský magazín Der Spiegel.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

ECB a MMF však podle Spiegelu považují radikální odpis řeckých dluhů za nevyhnutelný, aby se dluhovou krizí zasažená jihoevropská země mohla v dohledné době postavit na vlastní nohy. V pondělí mají o řešení řeckých dluhů a případném uvolnění další části druhého záchranného balíku pro Atény znovu jednat ministři financí eurozóny.

Německo jako klíčová země měnové unie podle časopisu požadované škrty odmítá. Ty by se totiž měly prvně dotknout i veřejných věřitelů, a tudíž peněz daňových poplatníků. A to nechce německá vláda necelý rok před parlamentními volbami v zemi riskovat.

Eurokomisař pro měnu Olli Rehn v této souvislosti podle německého magazínu apeloval na členské země eurozóny, a zejména na Berlín, aby dostály svému politickému slibu zachránit Řecko.

Soukromí věřitelé už dříve přistoupili na odpis více než poloviny svých pohledávek vůči Řecku, a to jako součást druhého záchranného balíku pro Atény.

Reklama

Výběr článků

Načítám