Hlavní obsah

Odbory v nošovickém Hyundai hodlají vyhlásit stávkovou pohotovost

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nošovice

Odborová organizace v nošovické automobilce Hyundai chce v pondělí vyhlásit stávkovou pohotovost. V pátek to odboroví předáci oznámí vedení firmy a v pondělí mu pak předají požadavky týkající se zlepšení pracovních podmínek zaměstnanců.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Článek

Právu to sdělil předseda odborů v automobilce Radek Kuchař s tím, že na vyhlášení stávkové pohotovosti se ve čtvrtek v podvečer dohodl závodní výbor odborové organizace. "Zítra zaměstnavateli oznámíme, že od pondělka vstupujeme do stávkové pohotovosti," řekl.

Už ve středu odpoledne hodinovou divokou stávkou v době přesčasu protestovaly asi tři stovky pracovníků montovny proti údajně špatným pracovním podmínkám, zejména proti nařizované a podle zaměstnanců málo placené přesčasové práci. K hodinovému přerušení práce se ve čtvrtek, jak Právu řekl jeden ze zaměstnanců, schylovalo i na lakovně, vedení ale původně nařízený přesčas zrušilo.

"Vyhlášení stávkové pohotovosti je reakcí na to, že zaměstnavatel nechtěl řešit stížnosti lidí, ačkoli jsme to s ním už dříve projednávali," řekl Kuchař s tím, že k rozhodnutí závodního výboru o vyhlášení stávkové pohotovosti přispěl i spontánní protest zaměstnanců v montovně. Poukázal také, že přesčasy v listopadu a prosinci vedení firmy nařídilo, aniž by to předem projednalo s odbory.

Přesčasy proplácíme v souladu se zákoníkem práce, brání se firma

Vedení firmy ve svém stanovisku uvedlo, že zaměstnanci v hale finální montáže po dobu jedné hodiny svévolně přerušili výrobu v době přesčasu. "Zástupci protestujících zaměstnanců předložili managementu své požadavky, přičemž za hlavní označili přesčasovou práci, která byla nařízena z důvodu zvýšeného počtu objednávek," sdělil mluvčí firmy Petr Vaněk.

Přesčasová práce se podle něj v závodě nařizuje v délce dvě hodiny po denní směně, a to po čtyři dny v týdnu, celkově tedy osm hodin za týden.

"Po nočních směnách se žádná přesčasová práce nevyžaduje. Vzhledem k tomu, že směny se po týdnu střídají, odpracuje každý zaměstnanec ve výrobě na přesčasech celkem 16 hodin za měsíc," doplnil s tím, že veškeré přesčasy jsou plně propláceny v souladu se zákoníkem práce.

Management společnosti se podle Vaňka sejde se zástupci odborů a zaměstnanecké rady, aby společně prodiskutovali stížnosti a našli všestranně přijatelná řešení. "Vzhledem k tomu, že stížnosti se týkají zásadních systémů organizace výroby a odměňování, bude zapotřebí dostatek trpělivosti na všech stranách, protože realizace účinných řešení si vyžádá čas," doplnil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám