Hlavní obsah

Odbory: po vstupu do EU bude mzda v Česku 20 tisíc čistého

Novinky, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tři roky po vstupu Česka do EU by mohla být u nás průměrná hrubá měsíční mzda mezi 25 až 26 tisíci. Slibuje to Českomoravská konfederace odborových svazů zaměstnancům v publikaci nazvané Průvodce zaměstnance Evropskou unií. Ekonomičtí analytici ale v tomto ohledu na rozdíl od odborářů dost pesimističtí.

Foto: Karel Kavička
Článek

"Myslím, že vstupem do EU by mohlo u nás dojít k hospodářskému oživení. To by mělo přinést růst produktivity práce, a to zase růst platů a životní úrovně," řekl na křtu publikace šéf ČMKOS Milan Štěch.

Průměrná mzda v ČR byla v loňském roce přibližně 15 700 korun. Podle Štěcha jsou čeští zaměstnanci nejméně tak výkonní jako zaměstnanci nynější evropské patnáctky a vstup do EU je pro ně novou šancí: "Nemusí to být jednoduché, ale byl by hřích, kdybychom zůstali stát mimo," uvedl odborový předák.

Jak zdůraznil náměstek ministra práce a sociálních věcí Petr Šimerka, má Česká republika lepší startovní pozici, než mělo Irsko, Portugalsko a Španělsko, které do společenství vstupovaly před lety.

"Bude především na nás, jestli budeme kvalitně a intenzívně pracovat, zda bude naše práce dostatečně efektivní, jestli budeme lépe využívat pracovní dobu, méně šidit okolí, a tím i sebe, méně podvádět na daních, lépe dodržovat právní řád, jestli se postaráme o to, aby právo bylo důsledně a rychleji vykonavatelné. Pokud pro to uděláme maximum, tak máme téměř jistotu, že se v rámci EU budeme mít podstatně lépe než dosud," prohlásil Šimerka.

Brožura, která vyšla v nákladu 30 tisíc kusů, bude distribuována do základních odborových organizací, dostanou ji knihovny a úřady práce a její text bude také na internetových stránkách konfederace: www.cmkos.cz.

Analitici vidí vývoj poněkud střízlivěji

Myslím, že pokud by měla být pravda, že průměrná mzda po vstupu ČR do EU se dostane do rozmení 25 a 26 tisíc, jak uvádějí odboráři, musela by průměrná mzda v následujících pěti letech růst nominálně o 10%. Obáváme se však, že takto rychlý růst je jen přáním odborářů a v realitě je to nesplnitelný sen," řekl k tomu ekonom Volksband CZ Vladimír Pikora. 

Zatímco ekonomika rostla koncem roku 2002 jen o 1,5%, mzdy v tomtéž období rostly o 6,8%. To samozřejmě vytváří tlaky na propouštění, protože produktivita práce roste pomaleji než mzdy. Čím silnější budou tlaky na zvyšování mezd, tím vyšší budou i tlaky na růst míry nezaměstnanosti.

Problémem je i inflace

Kromě toho je třeba upozornit, že krátce před vstupem a po vstupu do EU v porovnání s dneškem výrazně vzroste inflace, což znamená, že po přepočtení na současné ceny bude budoucí plat 26 tisíc korun daleko nižší, než se dnes může na první pohled zdát.

"Připustíme-li jen mírnou inflaci v rámci současného inflačního cíle centrální banky, bude budoucí plat 26 tisíc přibližně odpovídat 22 tisícům. Domníváme se ale, že plat 26 tisíc je nadsazený. Pokud bychom dále přijali i očekávání centrální banky, že inflace díky zvyšování daní před vstupem do EU vzroste ještě více, bude reálná mzda ještě daleko nižší," dodává Pikora.

Reklama

Výběr článků

Načítám