Hlavní obsah

Odbory: Česko se z recese dostane v roce 2016

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na oživení české ekonomiky může Česko zapomenout, tvrdí odbory. Ekonomové z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) jsou přesvědčeni, že z recese se dostane země nejdříve za dva roky, tedy v roce 2016. Záleží totiž na vládě, kolik peněz se vydá na investice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odboráři z ČMKOS Martin Fassmann (zleva), Václav Pícl a Josef Středula

Článek

"Tento rok může být nanejvýš rokem stabilizace stagnace, ale rozhodně ne rokem nějakého růstu," uvedl makroekonom odborů Jaroslav Ungerman. Odboráři podotýkají, že zatímco okolní státy se začínají z krize vzpamatovávat, v Česku se situace nelepší a nezaměstnaných přibývá.

Podle odborového makroekonoma Martina Fassmanna Česko platí enormní cenu za škrty a snižování schodku rozpočtu v minulých letech. Nezaměstnanost podle něj roste a dostala se na hranici 600 tisíc, přibývá lidí na hranici chudoby.

Zlepšení bude trvat

"Máme velké obavy, že se setrvačnost ekonomiky nedá zlomit přes noc. Bude to mít nepříznivé konsekvence pro letošek i příští rok," uvedl Fassmann.

Ačkoliv letošní rozpočet počítá s o něco vyššími výdaji na investice, na ekonomický růst to stačit nebude. Zatím hospodářství táhne export, nutné je ale zvednout spotřebu, míní analytici ČMKOS.

Odbory žádají vládu, aby vytvořila po svém nástupu "reálný program", kam by se měla česká ekonomika ubírat. Pro letošek odbory očekávají hospodářský růst do jednoho procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám