Hlavní obsah

Odborový svaz Kovo do stávkové pohotovosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Odborový svaz Kovo v pátek vyhlásí stávkovou pohotovost. Důvodem je neuzavření kolektivní smlouvy vyššího stupně, která v odvětví chybí od začátku letošního roku. Novináře o tom informoval místopředseda Odborového svazu Kovo Jaroslav Souček.

Foto: Veronika Vynikalová
Článek

Firmy ŽDB Bohumín a Válcovny plechu Frýdek-Místek oznámily, že mají kolektivní smlouvy již delší dobu podepsané. Podle mluvčího Tomáše Želazka se tak těchto firem případné vyhlášení stávky nedotkne. "Ze strany odborářů půjde spíš jen o morální podporu," uvedl Želazko.

Zástupci ISPAT Nová Huť i společnosti Vítkovice Steel odmítli zatím situaci komentovat. "Musíme počkat, až přijedou naši vyjednavači z Brna a zhodnotit situaci. Zatím k tomu nemůžu nic říct," uvedl generální ředitel Vítkovice Steel Vladimír Bail.

Na vyhlášení stávkové pohotovosti se dnes v Brně dohodli zástupci odborářů z českých a moravských hutních podniků, kteří jsou v tomto svazu sdružení.

Místopředseda odborového svazu Jaroslav Souček uvedl, že pokud zaměstnavatelský svaz, kterým je Odvětvový svaz hutnictví železa, nebude v dohledné době na postup odborů reagovat, budou odboráři muset přistoupit k nátlakovým akcím. "Pokud zaměstnavatelský svaz nezačne jednat do 14 dnů, budeme nuceni připravovat protestní akce, které mohou vyvrcholit až stávkou," dodal.

Neuspějí-li, bude stávka

S nynějšími kroky odborového svazu podle Součka souhlasí nadpoloviční počet závodních výborů, které zastupují přes 50 procent zaměstnanců v odvětví. Odborář se domnívá, že svaz je schopen připravit většinu pracovníků ke stávce. "Jestli ta stávka bude výstražná, jestli ta stávka bude celodenní, nebo vícedenní, to je otázka diskuze a samozřejmě vývoje situace a reakce zaměstnavatelského svazu," uvedl Souček.

Platnost předchozí odvětvové kolektivní smlouvy vyššího stupně vypršela koncem roku 2003. Odboráři zaslali první návrh nové smlouvy Odvětvovému svazu hutnictví železa už koncem června minulého roku, nová vyšší kolektivní smlouva uzavřena nebyla. Jednání nebylo úspěšné ani přes zprostředkovatele, kterého určilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Důvody neochoty zaměstnavatelů uzavřít vyšší kolektivní smlouvu Souček nezná. Uvedl ale, že většina firem v hutnictví už je zprivatizovaná a zaměstnavatelé se zaštiťují tím, že každá nadnárodní společnost má jiné zájmy, a nemusí se tudíž sdružovat v rámci České republiky. Odboráři ale tvrdí, že pokud mají zůstat sociální standardy a určitá úroveň zaměstnanců, tak by odvětvové kolektivní smlouvy, a v návaznosti na to i podnikové kolektivní smlouvy, měly mít svoji úroveň.

Předcházející vyšší kolektivní smlouva platila od roku 2001 a každoročně se jednalo jen o její mzdové části. Zajišťovala ocelářům výhody nad rámec zákoníku práce. Podniky, které byly vyjmenovány ve vyšší kolektivní smlouvě, musely nároky, jež z ní vyplývaly, dodržovat jako minimální hranici v rámci jednotlivých podnikových kolektivních smluv.

Hutnická odvětvová sekce OS Kovo sdružuje 22 základních organizací a zastupuje asi 33.000 zaměstnanců. Vazbu na kolektivní smlouvu vyššího stupně podle zástupců svazu mělo asi 11 podniků s 20.000 pracovníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám