Hlavní obsah

Odboráři si chtějí vymoci zavření řetězců o svátcích

Právo, jn, ivi
Praha

Sněmovna má v pátek ve třetím, závěrečném čtení projednat senátní návrh na zákaz prodeje ve velkých obchodech o sedmi ze třinácti státních svátků. Odborový svaz pracovníků obchodu (OSPO) se snaží schválení této předlohy podpořit celostátní kampaní Chceme volné svátky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Cílem je vyvrátit domněnku, že o takový zákon zaměstnanci nestojí, protože je připraví o příplatky za práci ve volných dnech,“ řekla v úterý předsedkyně OSPO Renáta Burianová.

Odborový svaz rozdal pro tuto akci zaměstnancům obchodních řetězců desítky tisíc papírových náramků s nápisem Chceme volné svátky. Nošením náramků po celý tento týden mají zaměstnanci demonstrovat svůj postoj. „Zaznamenali jsme již, že zaměstnanci jsou od toho odrazováni hrozbami, že budou potrestáni,“ tvrdí Burianová. Připustila ale, že jde jen o jednotlivé případy.

Že regulaci prodejní doby podpoří, ujistily v úterý na tiskových konferencích sněmovní poslanecké kluby lidovců, ČSSD i KSČM.

Místopředseda KDU-ČSL Jiří Mihola navíc při druhém čtení podal pozměňovací návrh, aby se zákaz prodeje týkal všech státních svátků. Zavřeno by tedy prodejny nad 200 čtverečních metrů musely mít třináct dní v roce.

Stupčuk je nadzvedl

Rozhořčení odborářů naopak vzbuzuje pozměňovací návrh Štěpána Stupčuka (ČSSD), aby se zákaz netýkal velkých nákupních center a obchodních galerií nad 5000 čtverečních metrů, v nichž je více nájemců. Všechny hypermarkety by tak směly i o svátcích prodávat.

„Domníváme se, že zde sehrálo velkou roli lobby obchodních center. V případě, že by zákon prošel ve Stupčukem navržené podobě, pozbyl by naprosto smyslu,“ upozornila Burianová.

Zásadními odpůrci jakékoli regulace prodejní doby jsou TOP 09, ODS a nově i hnutí ANO. Hospodářská komora už ústy svého prezidenta Vladimíra Dlouhého pohrozila, že pokud senátní předlohu Sněmovna schválí, napadne to jako diskriminační opatření u Ústavního soudu.

Přesvědčit poslance, aby senátní návrh neprošel, se snaží i Svaz obchodu a cestovního ruchu. Tvrdí, že omezení prodejní doby přiměje obchodní řetězce k propouštění, zdražení zboží a povede ke snížení příjmů státního rozpočtu.

Maďarsko po roce zruší zákaz nedělního prodeje

Maďarská vláda v úterý navrhla, aby byl zrušen zákaz nedělního prodeje, který byl zaveden před rokem. Ministr Úřadu vlády Antal Rogán sdělil, že o zákazu zrušení nedělního prodeje by s definitivní platností měl rozhodnout ve středu parlament.

Sdělil, že vláda stejně chtěla po roce od zavedení tohoto opatření vyhodnotit jeho úspěšnost. „Několik týdnů po ročním výročí jsme dospěli k názoru, že navrhneme zrušení,“ uvedl.

Zákaz nedělního prodeje měl sice prý své opodstatnění, ale zároveň rozdělil maďarskou společnost. Opozice tvrdí, že vláda se lekla iniciativy opozice na vypsání referenda v této otázce a raději ustoupila.

Anketa

Přijali byste nabídku přivýdělku například na Den upálení mistra Jana Husa?
Ano
58,3 %
Ne
41,7 %
Celkem hlasovalo 3566 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám