Hlavní obsah

Odboráři a vedení OKD si plácli ohledně kolektivní smlouvy

Stonava

Po složitých vyjednáváních se odboráři s vedením těžební společnosti OKD dohodli na nové kolektivní smlouvě. Boje se vedly o příplatky, ty nakonec zaměstnanci dostanou, nicméně později a rozdělené do dvou částí. Uvedl to mluvčí OKD Vladislav Sobol. Kolektivní smlouvu zástupci odborů a vedení firmy podepíší zřejmě příští týden.

Článek

Kvůli složité ekonomické situaci připravuje společnost OKD úsporná opatření. Zrušení příplatků na dovolenou a Vánoce mělo být jedním z nich. Odboráři to odmítali. Příplatky na dovolenou činí čtrnáctinásobek denní mzdy a zaměstnanci je měli dostat ve výplatě za květen. Podle páteční dohody se příplatky na dovolenou rozdělí na dvě části.

První, osminásobek denní mzdy, ale nanejvýš 10 000 korun, dostanou zaměstnanci na začátku července, zbytek na podzim. Mzdy tak letos zůstanou zaměstnancům OKD na současné úrovni.

„Za dané situace je to velmi dobrý kompromis. Zaměstnanci nepřijdou o příplatky, jenom je budou mít posunuté. Pro nás je důležité, že je to vázané podpisem kolektivní smlouvy na roky 2013 až 2017. Měli bychom ji podepsat zkraje příštího týdne,“ sdělil předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.

Na úsporách závisí přežití firmy

Na „velké“ kolektivní smlouvě, jejíž platnost se prodlužuje ze tří na pět let, se odboráři s vedením firmy po několikaměsíčním vyjednávání dohodli už v dubnu. Jednání se pak ale zadrhla na mzdách.

„Snažili jsme se s odboráři dohodnout tak, aby byl zachován sociální smír, protože tato situace se netýká jen OKD," řekl Sobol. Zrušením příplatků chtěla firma uspořit přibližně 350 miliónů korun. Teď je podle mluvčího musí ušetřit jinde a závisí na tom doslova přežití firmy. Už dříve uvedl, že OKD bude krátit výdaje například v administrativě, investicích nebo provozu, výrazně sníží výdaje na sponzoring a podporu charitativních akcí.

Těžební společnost New World Resources (NWR), která je majitelem OKD, tento měsíc oznámila, že se letos v prvním čtvrtletí propadla do čisté ztráty 80 miliónů eur. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám