Hlavní obsah

Obžaloba tvrdí, že Vítek úmyslně zdržuje soud, ten to odmítá

V pátek začíná u soudu v New Yorku soudní líčení s majitelem realitní skupiny CPI Property Group Radovanem Vítkem. Ten podle obžaloby úmyslně zdržoval proces, ve kterém po Vítkovi žalující firmy požadují tři miliardy dolarů (asi 70 miliard korun). Vítkova CPI takové tvrzení odmítá a tvrdí, že v jejím zájmu je naopak co nejrychlejší proces.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel Radovan Vítek

Článek

Jednání, které se v pátek uskuteční, podle CPI není soud, ale pouze prvotní obeznámení soudce s náhledem zúčastněných stran na spor a vytýčení termínů dalších stání. Ve čtvrtek to uvedli mediální zástupci obou stran.

„Vítek se již potřetí snažil odsunout termín soudu v New Yorku, kde čelí obvinění hedgeového fondu Kingstown. Soudkyně však další zdržování případu striktně zamítla. Původní termín projednání případu měl být 12. června, od té doby se však již dvakrát posunul,“ uvedla žalující strana, do které patří fond Kingstown, česká společnost Investhold a další subjekty.

Nezdržujeme, brání se CPI

Podle mluvčího CPI Jakuba Velena termín konání úvodní konference se soudkyní určuje vždy a pouze soudkyně. „Ani pan Vítek, ani skupina CPI Property Group nikdy o žádný odklad termínu nežádali. Odklad nastal jen kvůli tomu, že doručení žalob ostatním stranám nebylo ukončené. Není v našem zájmu cokoliv zdržovat. Naopak chceme, aby šlo o rychlý proces, jelikož jsme přesvědčeni, že naše argumenty mají velmi silnou oporu v právním systému,“ sdělil Velen.

Obžaloba tvrdí, že Vítek provozoval propracovaný kriminální podnik, který ze subjektů navrhovatelů vyvedl více než miliardu dolarů. „Stížnost dokládá existenci podvodného schématu, páchaného Vítkem a dalšími spolupachateli, který z něj udělal miliardáře s jedním z největších realitních impérií,“ uvedl právní zástupce fondu Kingstown a bývalý federální státní zástupce USA Matthew L. Schwartz.

Vítka viní z tunelování

Jádrem sporu je podle dřívějších informací Deníku N ovládnutí Orco Property Group Vítkem. Podle žaloby poté, co část podílu ve skupině získal Kingstown Capital Management, Vítek vymyslel plán, jak skupinu skrytě ovládnout. Poté vytuneloval její nejhodnotnější části, přičemž nemovitosti prodával pod cenou třetím subjektům, které podle žaloby skrytě ovládal.

„Jsme toho názoru, že žaloba o nepodloženou a mediálně vděčnou částku má tlačit CPI Property Group k mimosoudnímu vyrovnání hrozbou poškození dobrého jména. O to však za žádných okolností nebudeme usilovat, budeme se naopak rázně bránit,“ doplnil Velen.

Podle Schwartze právní zástupci přezkoumávají návrhy podané obžalovanými, všechny argumenty jsou podle něj procedurální. „Žádný z nich se nezabývá podstatou nároků, tedy tím, že naši klienti byli podvedeni Radovanem Vítkem a ostatními obžalovanými. Těšíme se na to, že tyto nároky prokážeme před soudem,“ uvedl Schwartz.

Kingstown požaduje trojnásobek údajné škody podle takzvaného zákona RICO. Podle CPI však žalující strana nedokázala uplatnění tohoto zákona mimo území USA odůvodnit.

„CPI Property Group ani pan Vítek nepodléhají jurisdikci soudu pro jižní obvod New Yorku. Tento soud nemá v uvedené věci příslušnost, mimo jiné také vzhledem k tomu, že Kingstown vede od ledna 2015 téměř identický spor v Lucembursku. Údajná porušení zákona RICO jsou v souladu se čtyřletou promlčecí lhůtou promlčená,“ dodal Velen. CPI Property Group proto podala u soudu návrh na zamítnutí žaloby.

Ve skupině CPI Property Group vlastní realitní magnát Vítek podíl 87,8 procenta. Společnost má sídlo v Lucembursku a její akcie jsou obchodované na frankfurtské burze. Podle žebříčku Forbes je Vítek čtvrtým nejbohatším Čechem, jeho majetek odhadují na 60 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám