Hlavní obsah

Obsluha si podle Čechů musí spropitné zasloužit

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi neberou spropitné jako automatickou záležitost, dva za tří tvrdí, že si ho personál musí zasloužit. Nejčastěji obsluze nechávají 20 až 40 korun, ve třetině případů prý útratu jen zaokrouhlí na koruny. Problémy nastávají, pokud chce host platit kartou – každý druhý přiznává, že si není jistý, jak v takovém případě spropitné dát, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Devět hostů z deseti bere spropitné jako výraz toho, že bylo vše v pořádku – dvě třetiny ho rozhodně nedávají automaticky, ale až podle toho, zda si ho obsluha zaslouží. Pokud jsou číšníci sympatičtí, jejich šance na spropitné stoupá.

Často zmiňované nepsané pravidlo je, že by diškrece měla být deset procent z útraty, tolik ovšem personálu nechává jen každý pátý host. Podobně je tomu u ochoty zaplatit ještě něco navíc, pokud s obsluhou panovala maximální spokojenost, 70 procent respondentů obsluhu odmění jen pár desetikorunami, třetina pak dokonce zaokrouhluje pouze na koruny.

„V restauraci nejde jen o to, abychom se napili a nasytili. Mělo by se jednat o celkový zážitek, který se skládá jak z výborného jídla a nápojů, tak z ochotné obsluhy, která přispívá k atmosféře. Za to si pak zaslouží adekvátní spropitné,“ komentoval Igor Třeslín, šéf společnosti Storyous, která vyvíjí pokladní systémy pro restaurace.

U placení kartou si Češi nejsou jistí

Pokud bylo jídlo výborné a obsluha udělala dobrý dojem, nastává další problém. Polovina Čechů váhá, jak mají vlastně spropitné dát, pokud chtějí platit kartou.

„Moderní pokladní systémy dokážou spropitné přijmout, stačí obsluze říci, v jaké ho necháváte výši. Popřípadě můžete částku za jídlo uhradit kartou a obsluze nechat spropitné v hotovosti,“ řekl Třeslín.

Částka, kterou hosté dají personálu navíc, ale nemusí odpovídat pouze jejich spokojenosti s jídlem a obsluhou. Skoro pětina mužů v průzkumu přiznává, že občas dávají velmi vysoké spropitné, aby udělali dojem na svůj doprovod.

Průzkum proběhl letos v únoru, odpovídalo tisíc respondentů ve věku 18 až 59 let.

Anketa

Jaké spropitné obvykle necháváte?
do 10 procent útraty
72,2 %
víc než 10 procent útraty
14,8 %
spropitné nedávám
13 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 223 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám