Hlavní obsah

Obří ruská plovoucí jaderná elektrárna vyrazila na cestu k Čukotce

Právo, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První plovoucí jaderná elektrárna na světě, Akademik Lomonosov, v pátek vyplula z přístavu Murmansk na severu Ruska, oznámila agentura TASS. Zatímco Moskva je pyšná, ze Západu zaznívají spíše obavy. Ekologové označují plavidlo se dvěma jadernými reaktory za „nukleární Titanik“ či „plovoucí Černobyl“.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov vyplula z MurmanskuVideo: Reuters

 
Článek

Povel k vyplutí dal šéf státní korporace Rosatom, která doufá v zakázky na podobná zařízení i z ciziny.

Akademik Lomonosov, natřený v barvách ruské trikolóry, má pomocí remorkérů během tří týdnů zvládnout 4700 kilometrů a zakotvit u města Pevek na Čukotce na druhém konci Ruska.

Foto: Mapy.cz

Mapa s vyznačenými městy Murmansk, odkud Akademik Lomonosov vyplouvá, a Pevek, kde je jeho cíl.

Agentura Reuters podotkla, že plavba se uskutečňuje v době zvýšených obav z jádra poté, co si tento měsíc nepovedený test rakety s jaderným zařízením na severu Ruska vyžádal několik lidských životů a způsobil krátkodobé zvýšení radiace v Severodvinsku.

Plovoucí Černobyl, říkají ekologové

Akademik Lomonosov se podle agentury TASS stane nejseverněji položenou jadernou elektrárnou nejen v Rusku, ale i na celém světě. Elektřinou má zásobovat nejen město Pevek, které má podle dostupných údajů asi 4000 obyvatel, ale i celou Čukotku a tamní zařízení na těžbu ropy a zemního plynu.

Plovoucí elektrárna je vybavena dvěma tlakovodními reaktory schopnými vyrábět až 70 MW elektřiny, což by postačovalo pro až stotisícové město. Konstrukce připomíná obrovské atomové ledoborce, které se desítky let plaví na sever od Ruska s jaderným pohonem. Plavidlo je 144 dlouhé a 30 metrů široké.

Ze Západu doléhají na adresu plovoucí jaderné elektrárny hlavně odsudky. Pro Greenpeace je plavidlo se dvěma jadernými reaktory „nukleárním Titanikem“. Ekologická organizace propaguje i další negativní ocejchování Akademika Lomonosova, převzaté podle webu Bussines Insider z finského časopisu YLE. Ten jej označil za „plovoucí Černobyl“.

Rosatom tvrdí, že plovoucí platforma se dvěma reaktory je „prakticky nepotopitelná“ a dokáže čelit nejen sedmimetrovým vlnám, ale i srážkám s ledovci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám