Hlavní obsah

Obří ropná investice. BP kupuje ložiska v USA za čtvrt biliónu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská BP kupuje od australské firmy BHP Billiton její ložiska na těžbu ropy z břidlic v USA za 10,5 miliardy dolarů (230 miliard korun). Jde o největší akvizici BP za dvacet let, uvedl server BBC. Připomněl, že BP v USA stále splácí škody za ropnou havárii v Mexickém zálivu z roku 2010.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Šéf ropné společnosti BP Bob Dudley

Článek

Šéf BP Bob Dudley obchod nazval „transformační akvizicí“. Podle něj jde o velký krok v oblasti těžební části byznysu firmy.

Pro britskou firmu znamená investice návrat do USA, kde si potřebuje napravit reputaci a stále splácí odškodné a náklady na odstranění ropné havárie v Mexickém zálivu v celkové výši 65 miliard dolarů (1,42 biliónu korun).

BP při oznámení akvizice uvedla, že pomůže hospodaření firmy a umožní po více než čtyřech letech zvýšit výplatu dividendy akcionářům. Investoři ale nejsou tak optimističtí a akcie BP na burze v Londýně zahájily obchodování poklesem o 1,7 procenta.

Spojené státy mají velké zásoby ropy v břidlicích, což jsou usazené horniny. Těžba z nich je technicky i finančně náročnější. Kvůli nárůstu cen ropy v posledním období je ale těžba opět atraktivní, dodává BBC.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám