Hlavní obsah

Objem hypoték rekordně stoupl o 90 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za letošní první tři čtvrtletí poskytly banky hypotéky za 323,35 miliardy korun, což je proti loňskému rekordnímu roku nárůst téměř o 90 procent. Vyplývá to z Hypoindexu, který připravila společnost Fincentrum & Swiss Life. Podle jejího analytika se bude jednat o rok s nejvyšším objemem poskytnutých hypoték.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Přestože letošní rok ještě zdaleka neskončil, tak už dnes je jisté, že se stane historicky nejúspěšnějším rokem co do objemu poskytnutých hypotečních úvěrů,“ řekl analytik společnosti Jiří Sýkora.

Podle Sýkory je pravděpodobné, že na konci roku bude překonána hranice 400 miliard. Své tvrzení opírá o čísla z minulých let, kdy poslední čtvrtletí patřila vždy mezi ta nejsilnější. „I přes již nastartovaný pokles zájmu o hypotéky se dá očekávat, že hranice padne, nebo se alespoň k této hranici velmi přiblížíme,“ dodal.

Ukazatelem budoucího vývoje hypotečních sazeb je mimo jiné i základní úroková sazba České národní banky (ČNB). Tu centrální banka na konci září razantně zvýšila o 0,75 procentního bodu na 1,5 procenta. Na to vzápětí zareagovaly největší hypoteční banky, jejichž nabídkové sazby se přehouply přes tříprocentní hranici. S tím, jak bude zvyšovat sazby ČNB, bude růst průměrné úrokové sazby zrychlovat i v následujících měsících.

Hypotéky až na padesát let? ČNB proti

Finance

V listopadu očekávají odborníci navýšení o další půlprocentní bod. Je však možné, že navýšení bude dokonce o 0,75 procentního bodu. Je tak dost možné, že sazby u některých hypoték vzrostou až k šesti procentům.

Klientům hrozí po konci fixace zvýšení splátek

V letošních počtech prodaných hypoték je podle něho velká část klientů, kteří si své bydlení mohli dovolit jen díky nízkým sazbám i nízkým splátkám. Pokud by sazby zůstaly na nynější úrovni v době, kdy jim bude končit fixační období, mohou očekávat zvýšení splátek až o několik tisíc korun. V některých případech to může pro některé znamenat nemalé problémy, které mohou vyústit například ve ztrátu nemovitosti.

„Například rodině se třímilionovou hypotékou sjednanou na 25 let se splátka při růstu sazby na pět procent zvedne ze současných 13 348 Kč na 17 537 Kč, tedy o více než 4000 korun měsíčně,“ vyčíslil Sýkora.

Reklama

Výběr článků

Načítám