Hlavní obsah

Obilí letos zemědělci sklidí méně, bude ale více řepky a máku

Aktualizováno

Sklizeň obilovin bude letos o 6,7 procenta nižší než loni. Zemědělci sklidí 7,2 miliónu tun obilí. Vyplývá to z odhadu, který v pátek podle stavu k 15. červenci zveřejnil Český statistický úřad. Oproti loňsku se naopak sklidí více olejnin řepky a máku.

Článek

Prvotní odhad před měsícem byl pesimističtější a předpokládal desetinový pokles proti loňsku. Loňská sklizeň obilovin ale byla nadprůměrná. Letošní úroda převyšuje průměr za posledních pět i deset let.

Předpokládaný pokles produkce obilovin je způsobený jak snížením hektarového výnosu o 3,7 procenta na 5,71 tuny z hektaru, tak poklesem osevní plochy. Zemědělci letos oseli o tři procenta méně polí.

Pšenice ozimé, která je pro Česko nejvýznamnější obilovinou, se letos podle odhadu sklidí o 3,3 procenta méně. Farmáři ji přitom vyseli na více polí. Na poklesu se ale podepíše nižší hektarový výnos, který klesne na 6,04 tuny.

Zhruba pětinový pokles statistici předpokládají u ječmene jarního, který se nejčastěji používá na výrobu piva. Za snížením úrody stojí snížení osevních ploch o 15,2 procenta, ale i nižší hektarový výnos. Ječmene ozimého se naopak urodí o 6,3 procenta více. Vzroste také sklizeň žita.

Vyšší sklizeň olejnin

Úrodu řepky statistici odhadují na 1,305 miliónu tun, což je proti loňsku více. Osevní plochy se totiž rozšířily o 7,3 procenta. Hektarový výnos ale bude o 3,2 procenta nižší než loni. Letošní úroda řepky převýší desetiletý průměr o 13,3 procenta, zaseta je přitom na ploše o třetinu rozsáhlejší než před deseti lety.

V posledních čtyřech letech také přibývá polí s mákem. Letos ho farmáři vyseli na 35 543 hektarů. Proti roku 2008, kdy se mák v Česku pěstoval na rekordních 70 000 hektarech, je ale polí polovina. Díky rozšíření osevních ploch bude letošní sklizeň máku bohatší. Stoupne proti loňsku o 2,5 procenta na 27 423 tun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám