Hlavní obsah

Obědy v restauracích znovu podražily. V průměru už stojí skoro 110 korun

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za oběd si lidé v Česku opět výrazně připlatí. Průměrná útrata se v září vyšplhala na 109,20 koruny. To je skoro o 5,50 koruny více než loni. V Praze je průměrná cena oběda přes 120 korun, pod stovku se lidé najedí jen v Olomouci. Vyplývá to ze statistik společnosti Edenred, která vydává stravenky a stravenkové karty Ticket Restaurant.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Vývoj průměrné útraty za obědy v krajských městech

Článek

„Během posledních 12 měsíců tu máme druhou výraznou vlnu růstu cen v restauracích. Poprvé to bylo koncem loňského roku, kdy stravovací zařízení zdražovala zejména kvůli zavádění elektronické evidence tržeb. Letos na jaře se růst cen zastavil, ale nyní lidé za obědy opět připlácejí. Hlavním důvodem je výrazný růst cen některých surovin – zejména másla, mléčných výrobků a některých dalších,“ řekl Jiří Brych z Edenred.

Statistiky vycházejí z údajů o platbách více než 70 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu. Každý měsíc jde o téměř milión transakcí v restauracích napříč regiony. Metodika sleduje kompletní útratu v době mezi 11. a 14. hodinou, kde figuruje jídlo, v některých případech tedy zahrnuje i nápoj či kávu.

Útraty za obědy ve třetím čtvrtletí rostly nejvíce v září. „Nárůst cen másla a mléčných výrobků totiž v prázdninových měsících do určité míry v létě kompenzovala levnější zelenina. Tento příznivý faktor ale již pominul. Jasně to dokládá zářijový meziměsíční růst indexu o 70 haléřů,“ dodal Brych.

Odhaduje, že minimálně v říjnu lze čekat další výraznější růst cenového indexu.

Anketa

Jak nejčastěji obědváte?
Chodím do restaurace
18,2 %
Chodím do podnikové kantýny
14,6 %
Koupím si něco v obchodě
3,7 %
Připravuji si vlastní jídlo doma
58,5 %
Neobědvám
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3092 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám