Hlavní obsah

Obchody v neděli poprvé neotevřou

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli Česko poprvé pocítí dočasný zákaz nedělního maloobchodního prodeje. Vláda se k němu uchýlila v rámci opatření proti šíření nákazy koronavirem. Již v předchozích dnech museli obchodníci zavírat nejpozději ve 20 hodin. Podle kritiků opatření může epidemiologickou situaci spíše ještě zhoršit.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Pouze prodavači pietního zboží a kameníci budou mít kvůli Dušičkám výjimku a vláda jim provoz v předvečer Památky zesnulých nezakázala. [celá zpráva]

Vláda se různými opatřeními snaží předejít větší koncentraci osob na jednom místě. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v tomto kontextu používal termín „nahloučení osob“.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy a hlavního ekonoma skupiny Natland Petra Bartoně však opatření způsobí ještě větší koncentraci nakupujících v ostatních dnech.

„Jde o zkušenosti ze zemí, kde toto opatření bylo v minulosti zavedeno, a na které opakovaně upozorňujeme,“ konstatoval Prouza.

Zákaz nedělního prodeje? Větší koncentrace lidí v sobotu a v pondělí

Ekonomika

„Zákaz prodeje v neděli bude mít za následek zvýšení koncentrace zákazníků v prodejnách v sobotu, kdy se lidé budou chtít předzásobit, a také v pondělí, kdy budou zásoby doplňovat,“ uvedl Prouza na Twitteru.

„Kvůli rozřeďování lidí v prostoru během lockdownu například londýnské metro zvýšilo, nikoli snížilo frekvenci spojů, aby bylo v jednom vagonu co nejméně těch, co nutně dojížděli za prací,“ doplnil ekonom Bartoň.

„Neděle jsou v Česku v nákupních centrech poměrně živé, ale pokud se zakážou jen neděle, zdvojnásobí se tím koncentrace o sobotách,“ dodal Bartoň.

Blatný: Není to zásadně omezující

Nový ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve svém pátečním vyjádření připustil, že i den před zákazem svátečního prodeje je v obchodech nadměrná koncentrace lidí. Přesto však v současném opatření problém nevidí.

„Myslím, že uzavření prodejních prostor na jeden den není nikterak zásadní a omezující. Je to jeden ze sedmi dní, kdy můžeme signifikantně snížit mobilitu obyvatel a omezit počet kontaktů,“ nechal se slyšet.

Omezení maloobchodu

  • Maloobchodní prodejny musí mít celou neděli zavřeno
  • V pondělí až sobotu musí obchody zavřít mezi 20. a 5. hodinou
  • Zavřít musí kasina, herny a sázkové kanceláře
  • Výjimku mají čerpací stanice, lékárny, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících (letiště, nádraží), prodejny ve zdravotnických zařízeních
  • Opatření pro restaurace zůstává - mohou stále prodávat přes okénko
  • Otevřená zůstanou také květinářství, v prodejně mohou být přítomni maximálně dva zákazníci

Uzavření trhů

  • Vláda od středy zakázala prodej na tržištích a tržnicích
  • Je zakázán i stánkový prodej
  • Nevztahuje se na prodej ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z mléka, masa, vajec, pekařských a cukrářských výrobků - vše však z domácí výroby
  • Zakazuje se konzumace výrobků v prostoru trhů
  • Na ploše 400 metrů čtverečních na trhu může být v jeden čas maximálně 20 lidí a stánky od sebe musí být minimálně dva metry

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám