Hlavní obsah

Obchody s ČEZ za miliardu

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtvrteční obchody s akciemi ČEZ na pražské burze přesáhly ve SPAD miliardu Kč. Další titul v pořadí, Český Telecom, dosáhl v tomto ohledu jen jedné pětiny. Celkově patřila čtvrteční seance k velmi úspěšným právě pro vysoký denní objem obchodů, který přesáhl 2,5 miliardy Kč.

Foto: Jiří Smutný

Paviáni anubi v novém výběhu

Článek

Akcie ČEZ prožily dopoledne mírnou krizi po spekulacích o pořadí v soutěži o Slovenské elektrárny. Slovenský deník SME totiž uvedl, že podle neoficiálních zdrojů ČEZ nabídl za vládní podíl nejvíce, a to 1,19 miliardy eur. Pak se však situace uklidnila a titul nakonec oslabil jen o 0,05 procenta na 220,20 Kč.

Očekává se, že privatizační poradce PricewaterhouseCoopers by měl 10. září doporučit vítěze trendu privatizační komisi a ta ve stejný den předat slovenské vládě doporučení pro konečné rozhodnutí.

Nejvíce ve čtvrtek zpevnily akcie Philip Morris, a to o 1,45 procenta na 14 431 Kč. Smazaly tak alespoň část ztrát z minulých dní. Český Telecom posílil o 0,44 procenta na 344,50 Kč. Erste Bank oslabila o 1,27 procenta na 1013 Kč. Bez obchodů skončil den pro České radiokomunikace, jejichž cenné papíry naposledy odkupoval majoritní vlastník firmy za 440 Kč. Index PX 50 oslabil o nepatrných 0,01 procenta na 837,6 bodu, burza tedy v podstatě stagnovala.

Pražská burza ve čtvrtek pozastavila obchodování s akciemi společnosti Meopta Přerov. Důvodem k tomuto kroku byla informace emitenta cenných papírů o zániku společnosti bez likvidace. K podobnému kroku přistoupil i mimoburzovní RM - Systém. Zrušení společnosti bez likvidace proběhne převodem jejího jmění na nástupnickou firmu Meopta - optika, a.s., jejího hlavního akcionáře. Tuto změnu schválila valná hromada Meopty Přerov koncem června.

Evropské akcie s mírnými ztrátami čekaly na nové signály, podle nichž by se investoři mohli rozhodnout. Situaci na burzách ovlivnily také zprávy o pumovém útoku v indonéské Jakartě. Optimisticky vyhlížely informace od největšího světového výrobce mobilů, finské Nokie.

Ta zlepšila odhad zisků i tržeb ve třetím čtvrtletí. Firma, která v posledním období ztrácela pozici na trhu, snížila ceny a tvrdí, že registruje dobrou poptávku po starších modelech. Na burze v Helsinkách Nokia posílila o 7,24 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám