Hlavní obsah

Obchodování na newyorské burze opět zastaveno, krvácí i Praha a Frankfurt

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli obavám z hospodářských důsledků šíření nového koronaviru a americkým restrikcím v letecké dopravě ve čtvrtek odpoledne prudce poklesly akcie ve Spojených státech. Dow Jonesův index krátce po zahájení ztrácel 7,2 procenta, obchodování proto bylo automaticky na 15 minut pozastaveno. Index frankfurtské burzy odepisoval téměř 10 procent, pražská burza padala o sedm procent.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Pondělní obchodování na newyorské burze bylo značně napjaté.

Článek

Po obnovení obchodování Dow Jonesův index pokračoval v poklesu a ztrácel téměř devět procent. Přibližně o sedm procent oslabovaly rovněž indexy americké burzy S 500 a Nasdaq Composite.

Akcie amerického výrobce se propadly o 14,2 procenta na 161 dolarů za kus.

Index pražské burzy PX po 15. hodině odepisoval sedm procent. Největší ztráty na trhu zaznamenaly akcie Kofoly, které se propadly téměř o 10,8 procenta na 207 korun za kus.

Evropské akcie po zákazu cestování do USA prudce oslabují

Ekonomika

Akcie energetického gigantu ČEZ spadly o 10,23 procenta na 377,40 koruny za kus. Likérka Stock odepisovala přes devět procent na 45,20.

Newyorská burza zastavila obchodování na 15 minut již v pondělí, když se o sedm procent propadl index S 500. Pravidlo o čtvrthodinovém přerušení obchodování při poklesu jednoho z hlavních indexů o sedm procent bylo zavedeno po světové finanční krizi v letech 2008 a 2009. Má předejít panice a iracionálním výprodejům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám