Hlavní obsah

Obchodníci mohou za stravenky účtovat přirážky, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Nejvyšší správní soud (NSS) nedávno rozhodl, že obchodníci a provozovatelé restaurací mají právo si účtovat přirážku za přijímání stravenek. O verdiktu v pátek informovala mluvčí soudu Sylva Dostálová. Platbu stravenkou a hotovostí podle soudu nelze srovnávat, proto není manipulační přirážka diskriminační, odůvodnili soudci své rozhodnutí.

Článek

Případ, který NSS řešil, se týkal moravského restauratéra, jenž účtoval za platbu stravenkou čtyřprocentní přirážku jako náhradu nákladů za transakce se stravenkami. Česká obchodní inspekce (ČOI) mu za to uložila pokutu 30 000 korun. Městský soud v Praze ovšem pokutu zrušil a Nejvyšší správní soud nyní jeho názor potvrdil.

NSS se při tom odvolal na svůj loňský verdikt, podle kterého mohou podnikatelé požadovat zvláštní poplatky také od zákazníků, kteří hradí služby či zboží prostřednictvím platební karty.

"Stravovací poukázka je náhražka platidla určená k odběru hlavního jídla v rámci pracovního dne. Je zapotřebí tento platební prostředek považovat za ještě více vzdálený hotovým penězům, než je platba platební kartou," uvedl nyní senát s předsedkyní Marií Součkovou.

Stravenky zastupují hotovost, argumentovala neúspěšně inspekce

ČOI přitom pokutu zdůvodňovala údajným znevýhodněním jedné skupiny zákazníků. V argumentaci vycházela z tehdejšího stanoviska ministerstva financí, podle kterého stravenky v obchodním styku zastupují hotové peníze.

Muž se nejprve neúspěšně odvolal k šéfovi inspekce, pak podal žalobu k Městskému soudu v Praze, který pokutu zrušil. Uvedl mimo jiné, že poplatky jsou záležitostí smluvních vztahů obchodníka s vydavatelem stravenek a obchodníka se zákazníkem. Stát by prý do těchto vztahů neměl zasahovat.

"Platbu za zboží stravovacími poukázkami, které nejsou tuzemskými ani zákonnými penězi, může (obchodník) přijmout za jím stanovených podmínek, neboť je pouze na jeho úvaze, zda takovou platbu za cenu zboží přijme," uvedl městský soud.

Soud posvětil i přirážky za platbu kartou

Loni NSS rozhodl, že diskriminační nejsou ani zvláštní poplatky při platbě kartou. Problémem se zabýval na podnět provozovatelů hotelu na Teplicku, jimž ústecká pobočka České obchodní inspekce vyměřila pokutu 7000 korun. Hoteliéři se měli provinit proti zákonu o ochraně spotřebitele tím, že po zákaznících platících kartou vyžadovali tříprocentní přirážku.

V českém právu není zakotvena povinnost obchodníka přijímat platební karty. "Diskriminací ve smyslu zákona o ochraně spotřebitele je třeba rozumět obchodní praktiky, které při srovnatelných transakcích nedůvodně zvýhodňují některé spotřebitele před jinými," uvedli loni soudci. Hotel si prý účtoval pouze zvýšené náklady spojené s bankovním převodem.

Anketa

Využíváte při placení stravenky?
Ano, nakupuji za ně hlavně potraviny
39,3 %
Ano, využívám je spíše v restauracích
32,1 %
Ne, stravenky nedostávám
28,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8300 čtenářů.

Stravenky

Stravenky jsou nejčastější výhodou, kterou zaměstnavatelé poskytují zaměstnancům. Využívá je až 89 procent soukromých a 94 procent státních společností. Dávají je firmy, které zaměstnancům neposkytují stravování.

Lze jimi platit v obchodech a restauracích. V obchodech se za ně dá kupovat veškeré jídlo a nápoje s výjimkou nápojů alkoholických.

Zaměstnavatel si může dát do daňového nákladu 55 procent ceny stravenky, maximálně ale 48,30 Kč na jednu stravenku.

Reklama

Výběr článků

Načítám