Hlavní obsah

Obavy z šíření covidu narůstají, koruna se opět propadá

Novinky, Bohumír Žídek

Česká měna v reakci na aktuální vývoj koronavirové epidemie v zemi i ve světě opět oslabuje. V průběhu pondělí se dostala dokonce na 26,70 korun za euro. Před 17. hodinou odpolední část ztrát smazala. I tak za den ztratila 0,26 procenta a jedno euro vycházelo na 26,66 koruny.

Článek

„Spanilá jízda české koruny, která započala v květnu a vedla až k útokům na hranici 26 Kč za euro, pro tuto chvíli zřejmě skončila,“ konstatoval analytik Raiffeisenbank Vít Hradil.

„Po nevydařeném týdnu předchozím vedl i ten uplynulý k dalším ztrátám, konkrétně zhruba 15 haléřů,“ dodal.

Hradil přitom poznamenal, že česká ekonomika v poslední době překvapovala spíše pozitivně. „Průmyslová výroba i zahraniční obchod předčily svými objemy odhady. Ještě překvapivější ovšem byly přírůstky počtu Čechů nakažených covidem-19,“ uvedl.

„Trh zřejmě nepřistoupil na logiku české vlády, podle které země nadále epidemii zvládá fantasticky, a zaměřil se spíše na poměr počtu nakažených k obyvatelstvu. Z něj vyplývá, že se Česko aktuálně řadí k nejvíce zasaženým státům v Evropě, což oživuje spekulace na možné znovuzavedení ekonomických restrikcí i se známými neblahými hospodářskými důsledky,“ uzavřel ekonom.

Koronavirus znehodnotil korunu, jsme o desetinu chudší

Ekonomika

Hodnota koruny se silně propadla ve druhé polovině března, kdy ji dolů strhly obavy z globálního šíření nemoci covid-19. Na pomyslné dno si sáhla 24. března, kdy jedno euro vyšlo na 27,81 koruny.

Později začala opět posilovat, v jednu chvíli se přiblížila dokonce hranici 26 korun za euro.

Koruna i další regionální měny v době silných ekonomických otřesů oslabují, protože je investoři podobně jako akcie považují za riziková aktiva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám