Hlavní obsah

Obavy z koronaviru: Akcie padají, ropa zlevňuje

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V důsledku nových obav z dopadů epidemie koronaviru v Číně, Jižní Koreji, Íránu a Itálii se v pondělí propadly akcie. Zlevňuje také ropa. Informoval o tom server listu Financial Times. Jihokorejský index Kospi se v pondělí propadl o 3,2 procenta. Index italských akcií necelou hodinu po otevření burzy odepisoval 4,2 procenta. Propad zasáhl i pražskou burzu.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Muž prochází kolem cedule s výsledky obchodování na burze v Hongkongu.

Článek

Německý index DAX necelou hodinu po otevření frankfurtské burzy odepisoval 3,33 procenta. Index akcií na londýnské burze FTSE 100 před desátou hodinou středoevropského času vykazoval pokles 2,58 procenta.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Asijské burzy mají vzhledem k časovému posunu pondělní obchodování již za sebou. Nejvíce v Asii klesaly korejské akcie, ale i ostatní burzy na tomto kontinentu se v pondělí potýkaly s obavami z šíření nákazy.

Čínský index CSI 300 tak v pondělí odepsal 0,7 procenta, hongkongský Hang Seng klesl o 1,5 procenta, australský index S/ASX 200 pak ztratil 2,2 procenta.

Ceny severomořské ropy Brent na asijských trzích klesly o 3,4 procenta na 54,53 dolaru za barel. Lze očekávat zlevňování ropy i na dalších světových trzích.

Propad akcií se týká i burzy v Praze, hlavní index PX kolem druhé hodiny odpoledne ztrácel 2,6 procenta.

Koronaviru podlehlo v Číně dalších 150 lidí, rozšířil se i do Kuvajtu a Bahrajnu

Evropa

Japonské burzy zůstaly v pondělí zavřené kvůli státnímu svátku.

Počet nakažených v Jižní Koreji vzrostl na 763, v souvislosti s nákazou zemřelo sedm lidí. Írán hlásí 43 případů nákazy a osm souvisejících úmrtí. V Itálii bylo potvrzeno 152 případů, zemřeli čtyři lidé. V pevninské Číně v důsledku nákazy wuchanským koronavirem zemřelo již 2592 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám