Hlavní obsah

Obavy o stabilitu Řecka vedly ke zhoršení úvěrového ratingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obavy investorů o finanční stabilitu Řecka a tamních bank se odrazily v úvěrovém hodnocení země. Mezinárodní agentura Standard & Poor's (S&P) mu v pátek zhoršila úvěrový rating o jeden stupeň na známku B minus. Atény tak spadly hlouběji do spekulativní kategorie. Neúspěch jednání o změně úvěrových podmínek s mezinárodními věřiteli by podle S&P mohl vést i k odchodu Řecka z eurozóny.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Logo ratingové agentury Standard & Poor's

Článek

Zhoršení ratingu odráží podle agentury to, že "tlak omezené likvidity na řecké banky a ekonomiku zužuje časový rámec, během něhož může nová vláda dosáhnout dohody s oficiálními věřiteli".

Omezený objem hotovosti, který má nová vláda k dispozici spolu s blížícími se termíny splatnosti dluhů vůči mezinárodním věřitelům, "omezují její vyjednávací možnosti", dodala S podle agentury AP.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Delší jednání s věřiteli by podle S mohlo vést k ohrožení finanční stability v zemi v podobě stahování vkladů z bank. "V nejhorším případě by to vedlo k uvalení limitů na pohyb kapitálu a ke ztrátě přístupu k financím od věřitele poslední instance (Evropské centrální banky), což by mohlo vyústit v odchod Řecka z hospodářské a měnové unie," sdělila S.

V řeckých volbách před necelými dvěma týdny drtivě vyhrála radikálně levicová strana SYRIZA, která se staví proti úsporným opatřením souvisejícím s mezinárodní finanční pomocí.

Její vláda nyní jedná se zeměmi eurozóny o změnách podmínek záchranného programu a požaduje zmírnění dluhové zátěže. Řecko má dluh v celkové sumě kolem 320 miliard eur (8,9 biliónu Kč), což představuje asi 170 procent ročního výkonu ekonomiky.

Režim sledování

S přitom loni v září zvýšila úvěrové hodnocení Řecka o jeden stupeň na známku B. Ocenila tím plnění úsporných opatření předešlou vládou a oživování řecké ekonomiky.

Agentura v pátek ponechala řecký rating v režimu sledování s výhledem na další snížení a sdělila, že chce tento prozatímní stav definitivně vyřešit do 13. března. S signalizovala možné snížení ratingu už na konci ledna, kdy upozornila, že poslední údaje z Řecka nevypadají dobře a signalizují zhoršující se rozpočtovou výkonnost této silně zadlužené země.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o finanční pomoc. Výměnou za podstatné úspory a reformy se dohodlo na dvou záchranných programech v celkové výši 240 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Putin pozval do Moskvy řeckého premiéra

Ruský prezident Vladimir Putin pozval nového řeckého premiéra Alexise Tsiprase na návštěvu Ruska. Uvedl to ve čtvrtek Putinův poradce pro zahraniční politiku...

Výběr článků

Načítám