Hlavní obsah

O otevírání obchodů od pondělí ještě není jasno. Nehrajte si s námi, zlobí se obchodníci na Arenbergera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O otevření obchodů od pondělí 3. května vláda podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) definitivně rozhodne ve čtvrtek. Určující bude vývoj epidemické situace a přírůstek počtu nakažených koronavirem. Nejistotu ohledně termínu otevírání zkritizoval prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza. Varoval, že obchodníci mohou otevřít i přes zákaz.

Foto: Petr Švancara, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Havlíček v pondělí na tiskové konferenci ke spuštění Modernizačního fondu uvedl, že v maloobchodě by měly platit současné podmínky pro provoz, se žádnými dalšími mimořádnými se nepočítá.

V prodejnách by měl nadále platit limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování dvoumetrových odstupů, dezinfekce rukou před vstupem do obchodu či zakrytí dýchacích cest.

Rozvolňování v Česku. PES je mrtvý, ať žijí balíčky aneb Kdy se vrátíme do normálu

Koronavirus

Protiepidemická opatření bude vláda uvolňovat prostřednictvím šesti balíčků. Klíčovým ukazatelem bude počet nakažených za sedm dní na 100 000 obyvatel. Pokud klesne na 100 infikovaných, budou moci příští týden otevřít zbývající obchody, což je podle Havlíčka 24 procent z celkového maloobchodního trhu. Nyní je v ČR 163 nakažených za sedm dní na 100 000 obyvatel.

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) hranice 100 nakažených nebude nejspíš dosažena v pondělí 3. května. Epidemické modely podle něj ukazují, že by se tak mohlo stát až ke konci příštího týdne, řekl v pondělí.

Bez ohledu na počet nakažených budou moci příští pondělí obnovit provoz služby spojené s péčí o tělo jako kadeřnictví, masáže či pedikúry a s péčí o zvířata. Zákazníci se při vstupu budou muset prokázat potvrzením o negativním PCR nebo antigenní testu na koronavirus. Ještě se podle Havlíčka diskutuje o tom, zda by bylo možné v krajním případě využít i samotestovacích sad.

Svaz: Arenbergerova hra je neférová a neslušná

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza v pondělí postup státu zkritizoval. To, jak si ministr zdravotnictví Arenberger hraje s termínem otevření obchodů, je podle svazu neférové a neslušné. Vyvolává to problémy a negativní nálady. Zkritizoval, že služby spojené s péčí o tělo jsou rizikovější než obchody, jejich obnovení provozu ale podmíněno počtem nakažených koronavirem nebude.

„Výroky pana ministra Arenbergera mě překvapují. Provoz obchodů, u kterých se nikdy neprokázalo, že by byly zdrojem nákazy, podmiňuje nějakým výsledkem, naopak například u masáží žádná taková podmínka není a jsou mnohem rizikovější,“ řekl Prouza. Šéf resortu zdravotnictví by podle něj měl být schopen vysvětlit tento nepoměr.

Pokud vláda chce něco otevřít, podle Prouzy by měla začít obchody. Prodejci jsou podle něj připraveni dodržovat veškerá hygienická a bezpečnostní pravidla. Navíc už dříve prokázali, že jsou schopni chránit zákazníky i personál. Pokračující nejistota o termínu obnovení provozu ale stupňuje u obchodníků už tak silnou depresi.

„Umím si představit, že by někteří obchodníci mohli za této situace přes zákaz prodejny otevřít,“ dodal Prouza. Vzdorovat tímto způsobem by mohli členové Retailové asociace, která už dříve uvedla, že je k uskutečnění tohoto kroku připravena.

V současné době mohou fungovat jen vybrané obchody jako potraviny, lékárny, drogerie, optiky, obchody s dětským oblečení a obuví nebo květinářství. Otevřené jsou také některé služby, například zámečnictví, čistírny nebo servisy vozidel.

Kvůli druhé vlně pandemie vláda zakázala maloobchodní prodej od 22. října. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění povolila v prosinci, z důvodu špatné epidemické situace ale většina prodejen po Vánocích už nesměla obnovit provoz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám