Hlavní obsah

O automobilku Opel prý mají zájem soukromí investoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O podíl v německé automobilce Opel se zajímají soukromí investoři. Uvedl to v úterý německý ministr hospodářství Karl-Theodor zu Guttenberg. Zopakoval rovněž, že vláda nemůže firmě poskytnout podporu, pokud nebudou splněny určité podmínky.

Článek

"Jsou tu strany, které mají zájem, a tyto strany by se mohly stát investory," řekl Guttenberg v rozhovoru pro televizi ARD. "Potřebujeme investory, potřebujeme koncepci pro budoucnost," dodal.

Opel nyní žádá o finanční pomoc ve výši zhruba 3,3 miliardy eur (kolem 90 miliard korun) z veřejných zdrojů. Německá vláda chce ale před rozhodnutím o poskytnutí pomoci vidět podnikatelský plán, který by prokázal životaschopnost podniku. Opel zaměstnává ve svých čtyřech německých závodech zhruba 25 000 lidí, automobily vyrábí rovněž v Belgii, Polsku, Portugalsku a Británii.

Opel je součástí americké automobilky General Motors, jejíž restrukturalizační plán podmiňující státní pomoc v pondělí odmítla vláda Spojených států. Vláda nicméně nabídne společnosti provozní kapitál na dalších 60 dnů, během kterých by měl podnik vypracovat nový restrukturalizační plán. Generální ředitel GM Rick Wagoner pod tlakem vlády rezignoval. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám