Hlavní obsah

NWR hledá kupce pro Důl Paskov

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Firma New World Resources (NWR), která je vlastníkem společnosti OKD, hodlá prodat Důl Paskov. Právu to potvrdili odboráři ze dvou odborových organizací působících v OKD. Vedení OKD ale zatím prodej právě Dolu Paskov nepotvrdilo.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Prodej dolů by byl dalším úsporným krokem NWR. Už v polovině května totiž těžební společnost oznámila, že prodá ostravskou společnost OKK Koksovny, která je sesterskou firmou OKD. OKK Koksovny zaměstnává zhruba 700 lidí.

„O budoucnosti Dolu Paskov ani dalších našich dolů zatím nebylo rozhodnuto. Rozhodující pro NWR budou výsledky zátěžových testů, které nyní na všech šachtách probíhají. Ty spočívají v revizi efektivnosti jejich provozu ve světle aktuální ekonomické situace,“ uvedl mluvčí OKD Vladislav Sobol a dodal, že firma pracuje na důkladné analýze každého porubu, jednotlivých lokalit i všech dolů a teprve podle jejích výsledků přijme další opatření. „Prodej dolu nebo šachty je samozřejmě jednou z možností,“ naznačil.

Podle Jiřího Zátopka, předsedy Nezávislých profesních odborů technicko-hospodářských zaměstnanců OKD, je ale jisté, že bude na prodej Důl Paskov. „Při podepisování dodatku ke kolektivní smlouvě taková informace padla. Bylo nám řečeno, že NWR nabídne zítra (ve středu pozn. red.) Důl Paskov k prodeji,“ popsal s tím, že nic víc vedení OKD odborářům neřeklo. Stejně hovořil i předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík.

Důl Paskov, který se skládá z provozů ve Staříči a Chlebovicích na Frýdecko-Místecku, zaměstnává přes 2500 vlastních zaměstnanců a dalších více než 500 pracovníků dodavatelských organizací. Ročně vytěží přibližně milión tun kvalitního koksovatelného uhlí.

Reklama

Výběr článků

Načítám